Медики назвали продукти, які ніколи не псуються

Експерти склали список продуктів, які можуть зберігатися на вашій кухні роками і не псуватись:
1. Мед.
Завдяки спеціальному складу меду – мало води і багато цукру – бактерії в ньому не розвиваються. Крім того, в меді міститься невелика кількість перекису водню, що перешкоджає росту бактерій. Обробка меду також допомагає зробити його більш довговічним: цукор в меді – гідроскопічний, тобто може втягувати воду з атмосфери, а це не дуже добре. При термічній обробці вода видаляється, а кришки, які не пропускають повітря, перешкоджають подальшому попаданню води у продукт – завдяки цьому мед зберігається ще довше.
2. Висушені бобові.
При сушінні в бобових збільшується концентрація цукру і знижується вміст води, сповільнюється ріст бактерій і цвілі. Крім того, ферменти, що руйнують продукт після збору врожаю, виявляються в стані анабіозу. Якщо упаковка герметична, бобові будуть зберігатися роками і залишатися відмінним джерелом білка. Але якщо в тару потрапить вода, вони протримаються всього кілька місяців.
3. Соєвий соус.
Соєвий соус може зберігатися до трьох років. Він дуже солоний і пройшов процес ферментації. Відповідно, якщо його не відкривати, він буде зберігатися дуже довго.
4. Чорний шоколад.
Додавання молока в шоколад може зменшити термін його зберігання, але темний шоколад зберігається довше – незважаючи на те, що виглядає часом не завжди найкращим чином. Якщо чорний шоколад зберігати при постійній температурі, він може залишатися їстівним протягом двох років або більше.
5. Цукор і сіль.
Багато продуктів тривалого зберігання містять багато цукру і солі. Іншими словами, вони починають витягати воду, і якщо в такому середовищі почнуть рости бактерії, вони просто висохнуть. Якщо сіль і цукор тримати подалі від вологи та в герметичних контейнерах, то вони будуть зберігатися нескінченно. Але різні добавки, наприклад, йод в солі, можуть скоротити термін зберігання до п’яти років.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ