Медики попереджають про паразитів, які від тварин можуть передатись людям

Медики попереджають про дошкульний вид паразитів, які від тварин можуть передатись людям.

Як повідомляють експерти, продовж останніх років наявність безпритульних собак та котів, чисельність яких постійно зростає, породило серйозну медико-соціальну проблему для багатьох країн світу, тим більше для нас, так як завали сміття, у тому числі і харчових відходів, де риються нещасні тварини, сьогодні невід’ємна деталь пейзажу нашого міста. Ім’я проблемі – паразитарне захворювання ларвальний токсокароз.

Актуальність цього питання зумовлена тим, що джерелом інвазії є хворі на токсокароз домашні улюбленці, багато з яких уражені цією хворобою, особливо бездомні. При цьому, в Україні залишається недостатнім рівень культури їх утримування та вигулювання. Собак можна побачити на територіях шкіл, дитячих садочків, ігрових майданчиків, у парках, скверах та в інших громадських місцях, які призначені для відпочинку. Ці території можуть стати місцями масового зараження людей токсокарозною вісцеральною личинковою формою.

Фактором зараження людини служать не дотримання правил особистої гігієни, брудні руки, не якісно помиті овочі, городня зелень, предмети побуту, харчові продукти, що забруднені грунтом або пилом, який містить яйця паразитів.

Звичайно, до групи підвищеного ризику захворіти в першу чергу слід віднести дітей. Для прикладу, наявність у дітей стійких алергічних проявів, іноді з ураженням внутрішніх органів (переважно легень) з не завжди зрозумілих причин може свідчити про зараження личинками токсокар.

У більшості випадків це захворювання потребує уваги не тільки лікарів широкого профілю – педіатрів, терапевтів, інфекціоністів, але і вузькопрофільних фахівців – окулістів, невропатологів. Найчастіше спостерігаються постійне підвищення температури тіла, еозинофілія (збільшення в крові еозинофільних лейкоцитів, які реагують на наявність паразитів в організмі), респіраторні симптоми, алергічні прояви, асматичні приступи, ураження очей.

Діагностувати токсокароз може лікар на підставі клінічних симптомів та імунологічних досліджень. Виявити збудника токсокарозу в калі людини не можливо.

Як же вберегтися від зараження токсокарами? Зважаючи на те, що на токсокароз найчастіше хворіють коти, собаки, треба, насамперед, ретельно виконувати загальні гігієнічні та ветеринарні вимоги щодо догляду за тваринами, дотримання особистої гігієни, особливо дітьми. Беручи в дім тварину, необхідно перевірити її на наявність гельмінтів у ветеринарній клініці. У подальшому котів і собак потрібно регулярно, хоча б один раз на рік, обстежувати у ветеринарного лікаря і ,при потребі, своєчасно лікувати.

Собак належить виводити на прогулянку в спеціально відведені місця, де не граються діти. Треба уникати контакту домашніх тварин зі своїми бездоглядними «співродичами», від яких вони часто заражаються токсокарами та іншими небезпечними для них та людини захворюваннями. Необхідний захист ігрових дитячих майданчиків, парків, скверів від доступу тварин; використання природних факторів оздоровлення грунту – відкриті сонячні промені, періодична його заміна, особливо піску у пісочницях.
Наступний спосіб боротьби з токсокарозом – недопущення попадання яєць токсокар в організм людини із забрудненої землі та інших заражених ними предметів. Зелень, овочі і фрукти, які вживаються сирими, необхідно добре мити в проточній воді, а потім занурювати на 3-5 секунд в окріп. Слід обов’язково привчати дітей з раннього віку мити руки при повернення до дому з вулиці, перед їдою, після відвідування туалету, контакту з собакою чи котом.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ