Медики прогнозують масштабну епідемію грипу в Україні

Цього року віруси грипу почали атакувати українців наразі зі сходу України.

Лікарі центру кажуть, що захворюваність на грип зростатиме й надалі. Цьому сприяють погодні умови і той факт, що дуже мало людей зробили щеплення від грипу.

«Є всі сприятливі умови для поширення цієї інфекції. Циркуляція вірусу грипу підтверджена на території області, це вірус групи А (H3N2) сезонний, який має властивості викликати саме спалахи і набувати епідемічного розповсюдження», – повідомили співробітники лабораторного центру.

Віруси грипу вже циркулюють і в інших областях. Станом на 28 листопада в Україні у 20% пацієнтів, які потрапили до лікарень, виявлено вірус грипу типу А.

На Львівщині, як повідомив заступник директора Львівського обласного лабораторного центру Олег Когут, захворюваність останні три тижні також зростає, але епідпоріг ще у жодному районі не перевищено.

На його думку, цього року хворих на грип буде значно більше, ніж була у 2016-2017 роках з трьох причин.

Перша. Минулого року в області перехворіло грипом менше 200 тис. мешканців, тож імунний захист є не у багатьох.

Друга. Станом на 25 листопада в області щеплення від грипу зробило лише 4 218 осіб, що дуже мало.

Третя. За прогнозами, у нас цього сезону будуть циркулювати такі штами вірусу грипу: типу А («Мічіган» та «Сінгапур») та типу В («Колорадо»). Вірус «Сінгапур» для нас є новим, тому саме він може вкласти на лікарняні ліжка найбільше людей.

Аби уникнути ускладнень, які доволі часто дає грип, медики радять не займатися самолікуванням і при перших симптомах захворювання звертатися до лікаря.

СИМПТОМИ ГРИПУ:
– висока температура, яка тримається мінімум п’ять днів;
– лихоманка;
– головний біль;
– ломота у м’язах і суглобах;
– загальна слабкість;
– втрата апетиту, можливо, нудота;
– кашель, що може тривати більше двох тижнів;
– нежить.

Лікарі твердять, що захистити себе і близьких від захворювання на грип і ускладнень, які він викликає, може вакцинація. У аптеках Львова, приватних кабінетах щеплень є французька вакцина Ваксігрип. Її вартість – 285-300 грн.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ