Мешканців Львівщини закликають бути обережними: навесні в лісах і парках активізуються кліщі

Департамент охорони здоров’я Львівської ОДА попереджає: навесні в лісах і парках активізуються кліщі, які можуть бути переносниками борелій (Borrelia burgdorferi) та ще кількох десятків потенційних патогенів. Коли людину кусає заражений кліщ, то борелії згодом потрапляють у кров, оселяються в організмі, викликають імунну реакцію та хворобу Лайма чи бореліоз.

Не всі кліщі інфіковані бореліями, і не кожен укус інфікованого кліща призведе до хвороби Лайма. Крім цього, не кожен випадок хвороби починається з очевидного симптому — почервоніння місця укусу (еритеми).

Хвороба Лайма – це небезпечне захворювання, при якому в першу чергу уражаються серце, нервова система та опорно-руховий апарат. Якщо вчасно не пройти курс лікування, то хвороба Лайма може призвести до інвалідизації і навіть смерті хворого.

Важливо знати, що в лісах кліщі у великій кількості концентруються на лісових стежках, на узбіччях яких росте трава. Це пов’язано з тим, що кліщів дуже приваблює запах тварин і людей, які часто пересуваються по цих стежках.

«Щоб запобігти присмоктуванню кліщів, варто застосовувати репеленти, а також використовувати захисний одяг перед тим, як вирушати до місцевостей, де можуть бути кліщі. Ретельно оглядайте одяг, шкіру під час і після відвідування лісу, парку. Не забувайте про огляд домашніх улюбленців після прогулянки, – повідомила експерт департаменту охорони здоров’я з епідеміології та вакцинопрофілактики Наталія Іванченко. – Від початку року на Львівщині зафіксовано 18 випадків хвороби Лайма проти 11 випадків за 3 місяці 2020 року. Надійшло 40 екстрених повідомлень про укуси».

Якщо Ви виявили кліща на шкірі, негайно зверніться до найближчого травмпункту.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ