Методи профілактики нового штаму коронавірусу

Новий штам коронавірусу має кілька відмінностей від того, що циркулював упродовж останніх місяців. Він поширюється легше та швидше, але його негативний вплив на організм людини є не такий важкий як попередній.

Про це під час брифінгу розповіла керівник Львівського обласного лабораторного центру Наталія Іванченко, передає forpost.
Методи профілактики проти нового штаму коронавірусу – ті самі: дистанція, маска, чисті руки.

«На Львівщині нема можливості проводити генотипування вірусів. Ми даємо результати лабораторних досліджень де виявлено РНК коронавірусу, або не виявлено. Нам не відомо чи цей вірус уже є на Львівщині, але заходи профілактики залишаються ті самі», – наголосила Наталія Іванченко.

І новим штамом, і уже відомим заразитись можна при тісному контактуванні, тому медики підтримують запровадження локдауну у січні.

«Не важко спрогнозувати, що активність населення в святковий період зросте, тому ті цифри, які ми маємо сьогодні можуть різко мінятись. Окрім того, майже кожен другий тест на ковід позитивний, а отже говорити, що є стабільна позитивна динаміка дуже завчасно. Тенденції нас зараз тішать: кількість пацієнтів у стаціонарах меншає, але динаміка і ризики наводять на думку, що є підстави застосувати обмеження в післясвятковий період, аби розірвати ланцюжок захворювання», – акцентував директор департаменту охорони здоров’я Орест Чемерис.

Максимальний інкубаційний період інфекції – 14 днів. Медики остерігаються того, що в цей проміжок людина вже може бути інфікована, але не знати про це.

«Тому важливо все-таки у цей період обмежити контакти, аби не посилити тенденцію до зростання інфікування», – розтлумачила Наталія Іванченко.

Незважаючи на те, що медичну систему готують до збільшення місць для пацієнтів із коронавірусом у лікарнях області, за словами Ореста Чемериса із першого січня розширюватимуть ліжкову мережу у межах існуючих закладів.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ