Міносвіти порекомендувало школам урок пам’яті УПА

Міністерство освіти і науки порекомендувало школам на День захисника України (14 жовтня) провести урок, присвячений історії Української повстанської армії (УПА). Про це йдеться в методичних рекомендаціях, опублікованих на сайті міністерства.
«У загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах рекомендуємо провести з нагоди Дня захисника України та 75-річчя початку формування Української повстанської армії урок захисників, екскурсії в історичні, краєзнавчі та інші меморіальні музеї, місця пам’яті, пов’язані з Українським визвольним рухом», – сказано в рекомендаціях.
Також рекомендується провести в школах зустрічі з ветеранами УПА чи учасниками АТО, перегляд кінофільмів, виховні години, дискусійні майданчики та інші тематичні заходи.
Міносвіти радить такі форми проведення уроку: фестиваль мультимедійних презентацій «Ми боремося за Україну: історії воїнів УПА та АТО»; повстанська платформа «Воля дорожча за життя» (уявна підготовка та затвердження головних ідейних документів УПА); урок-реконструкція «У тренувальному таборі» (відтворення навчання в таборі старшинської підготовки); школа виживання «Завдання – витримати й не зрадити» (дослідження методів психологічної та фізичної підготовки, конспірації, шифрування, передачі інформації, розвідка і відстеження агентів НКВС і гестапо).
Методичні рекомендації були розроблені Українським інститутом національної пам’яті (УІНП).
Нагадаємо, в жовтні 2014 року президент скасував святкування Дня захисника вітчизни 23 лютого і встановив замість нього святкування Дня захисника України 14 жовтня. У цей день, на який припадає християнське свято Покрови Пресвятої Богородиці, традиційно відзначають День українського козацтва, а також річницю створення УПА.
В українській традиції Покрова тісно пов’язується із ідеями захисту від ворогів: згідно з літописами князь Ярослав Мудрий віддав Київ і всю Русь під покров Божої Матері. Церква Покрови Пресвятої Богородиці була головною на Запорізькій Січі, а 14 жовтня одним з найважливіших днів для козаків – тоді вони проводили свої ради, на яких вибирали нового гетьмана або кошового отамана. У ХХ столітті козацькі традиції наслідували борці за незалежність України – Армія Української Народної Республіки та Українська повстанська армія. Саме тому днем офіційного створення УПА було обрано свято Покрови.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ