Міносвіти скоротить кількість вишів

Міністр освіти і науки України Ганна Новосад пропонує оптимізувати мережу університетів, скоротивши дрібні виші. Про це голова освітнього відомства повідомила в інтерв’ю «РБК-Україна», пише businessua.com.

“У нас працює близько 300 вишів. Але контингент студентів маленький і до того ж стрімко падає останні десять років. Нам не потрібна така мережа. Тому треба рухатися в напрямку об’єднання і укрупнення університетів”, – сказала міністр.

Крім того, Ганна Новосад заявила про необхідність оптимізації як витрат на виші, так і механізму фінансування вищих навчальних закладів.

На думку міністра, фінансувати університети необхідно, орієнтуючись на якість освіти, а не кількість студентів. Анна Новосад вважає невигідною модель, при якій держава фінансує виші пропорційно кількості студентів. В цьому випадку заклади не будуть набирати студентів тільки заради державного фінансування.

“Тому тут краще обрати фінансування за результатами діяльності. Це інша фінансова модель, яку ми будемо впроваджувати. Це не означає, що буде скасована можливість вчитися на бюджеті. Це не означає, що буде зменшено кількість грошей. Справа в тому, що фінансування стане більш ефективним. До речі, разом з коледжами це близько 19 млрд гривень щорічно”, – заявила Анна Новосад.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ