Мінприроди затвердило план збереження чорного лелеки в Україні

Міністерство екології та природних ресурсів України затвердило План дій щодо збереження чорного лелеки в Україні. Про інформує прес-служба Мінприроди.

За словами заступника міністра екології та природних ресурсів Василя Полуйка, чорний лелека ще донедавна був одним з найменш вивчених видів птахів в Україні. Потаємний спосіб життя, низька чисельність виду разом з її нестабільною динамікою та висока вартість подібних досліджень тривалий час не давали змоги розробити дієві заходи з охорони виду.

«За даними науковців, сьогодні існує реальна загроза істотного скорочення чисельності виду внаслідок кількох основних причин. Насамперед, це спосіб ведення лісового господарства, який на практиці не передбачає збереження місць гніздування рідкісних видів, серед них і чорного лелеки, навіть у гніздовий сезон. Крім того негативний вплив має зростання антропогенного навантаження на лісові масиви (збирання грибів і ягід), особливо в розпал гніздового періоду. Не сприяє розвитку виду і зменшення кількості старих дерев, на яких лелека може влаштовувати гнізда»,- зазначив заступник Міністра.

Він також підкреслив, що незважаючи на високий охоронний статус, визнаний міжнародними угодами та на національному рівні, практична охорона виду в Україні майже не проводилася. І це призвело великою мірою до наслідків, які ми сьогодні маємо.

«Саме тому Мінприроди, спільно із великою науковців розробило План дій щодо збереження чорного лелеки. Цей план, в якому передбачено заходи із збереження птаха, визначено виконавців цих заходів та терміни їх виконання, затверджено відповідним наказом Мінприроди», – підкреслив Василь Полуйко.

За словами Міністра, реалізація Плану забезпечить організацію на державному рівні співпраці та координації природоохоронних заходів, спрямованих на збереження чорного лелеки.

Зокрема, буде проведено моніторинг стану збереження чорного лелеки в Україні, здійснено, створено охоронні ділянки в місцях гніздування чорного лелеки, облаштування штучних гніздівель, оптимізацію лісокористування та гідрологічного режиму в місцях гніздування чорного лелеки, створення мережі територій та об’єктів природно-заповідного фонду, природоохоронних територій міжнародного значення для збереження чорного лелеки;

Передбачено навіть розведення в неволі, реабілітацію та випуск у природу чорного лелеки.

За словами міністра, вищезазначені заходи сприятимуть збереженню і відновленню популяції чорного лелеки в європейському та світовому вимірах, істотному зменшенню, а за можливості – повному усуненню негативних факторів, які існують для цього виду в Україні.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ