Міжнародний день Дніпра

Щорічно в першу суботу липня відзначається свято третьої по величині (після Волги та Дунаю) річки Європи – Міжнародний день Дніпра. Дніпро бере початок в Смоленській області Московії, протікає територією Білорусі. Але основний басейн ріки (291 тис. км2 з всього 504 тис) розміщений на території України. Саме в Запорізькій області Дніпро впадає в Чорне море.

За всю історію річка мала багато назв. Греки здавна називали Дніпро Борисфеном, що означає “той, що тече з півночі”. Турки звали її Узи або Узу. Слов’яни використовували поетичну назву Славутич. Ну а сучасна назва Дніпро походить від східнодавньоіранського слова, що означає “велика вода”.

Дніпро по праву вважається колискою нашого народу, адже саме звідси починається описана історія України-Русі. З давніх-давен річка мала надзвичайно велике значення як для простих людей так і держави. Вона забезпечувала водою та рибою а також служила важливим торгівельним каналом який з’єднував ці землі зі всім чорноморським регіоном. Саме за порогами Дніпра, на острові Хортиця, діяла славетна Запорізька Січ.

В наш час індустріалізації та урбанізації гирло річки було суттєво змінено різними каналами та греблями. Щодня в Дніпро викидаються тисячі тон промислових відходів та каналізаційних стоків. Все це призводить до сильного забруднення головної водної артерії країни. Причому екологічна ситуація погіршується з кожним роком.

Саме з метою пропагування серед людей бережливого відношення до Дніпра, збереження екологічної та культурної спадщини Славутича і засноване це свято. Символічно, що День Дніпра відзначається напередодні давнього українського свята Івана Купала, адже традиції святкування Купала передбачають ритуальне омивання у відкритих водоймах як символ очищення.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ