Міжнародний день миротворців

У 2002 році Генеральна Асамблея оголосила 29 травня Міжнародним днем миротворців. Цей день покликаний віддати належне самопожертві і самовідданої відданості миротворців, які несуть службу по всьому світу.
День знаменує собою те, що було зроблено ООН в різних країнах для полегшення страждань і примирення ворогуючих сторін.
Коли в цей день в 1948 році Рада Безпеки Організації Об’єднаних Націй заснувала першу місію з підтримання миру, мало хто з присутніх у залі Ради міг уявити, до якої міри зміниться миротворча діяльність Організації Об’єднаних Націй.
Час легко озброєних миротворців, що здійснюють піше патрулювання вздовж лінії припинення вогню між суверенними державами, давно пішло в минуле. Нинішні миротворчі операції Організації Об’єднаних Націй набувають все більш складний і багатоплановий характер, і не обмежуються перевіркою дотримання режиму припинення вогню, а фактично вирішують завдання відбудови країн, що опинилися на межі краху, часто після тривали десятиліттями конфліктів.
Військовослужбовці у блакитних касках і їх цивільні колеги спільними зусиллями організовують вибори, беруть активну участь у реформуванні поліції і судової системи, займаються заохоченням і захистом прав людини і розмінуванням, стверджують принципи рівності чоловіків і жінок, організовують добровільне роззброєння колишніх комбатантів і підтримують заходи щодо поверненню біженців і переміщених осіб в їх рідні місця.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ