Міжнародний день шахів

У 1966 році вперше відзначали Міжнародний день шахів. І досі його щорічно святкують 20 липня. Засновником цього свята стала Всесвітня шахова федерація. Вона з’явилася в 1924 році.

Шахи вигадали в Індії. Саме з перської мови походить назва гри — «шах мат», що в перекладі означає «володар помер». Попередницею шахів була гра чатуранга, яка з’явилася в V столітті.

На Русі в шахи почали грати приблизно в 9-10 столітті. З тих пір гра набула величезної популярності. Вважається, що в неї грають інтелектуально високорозвинені люди.

Класичні шахи — це настільна гра, яка грається на 64 клітинах спеціальної дошки. Гра ведеться 32 фігурами: по 16 білих і чорних. Для поєдинку в шахи потрібні два гравці, кожен з них намагається поставити мат королю опонента.

Сьогодні Міжнародний день шахів є дійсно загальнопланетарним святом, оскільки в шахи грають практично скрізь. У багатьох містах засновані шахові клуби, в яких збираються справжні шанувальники цієї стародавньої гри. Традиційно у цей день проводяться турніри між членами таких клубів.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ