Міжнародний день стандартизації

Цього дня в 1946 році в Лондоні відкрилася конференція національних організацій по стандартизації. 25 країн були представлені 65 делегатами. Результатом їхньої роботи стало заснування нової Міжнародної організації зі стандартизації – ISO (від грецького слова isos – рівний).

У 1970 році Президент ІСО пан Фарук Сунтер (Туреччина) запропонував 14 жовтня відзначати як Міжнародний день стандартизації, щоб підкреслити важливість стандартизації для всієї світової економіки.

Стандартизація – встановлення і застосування правил з метою упорядкування діяльності у певній галузі на користь і за участю всіх зацікавлених сторін, зокрема, для досягнення загальної оптимальної економії при дотриманні функціональних умов і вимог техніки безпеки. Об’єкти стандартизації – конкретна продукція, норми, вимоги, методи, терміни, позначення і т.д., що мають перспективу багаторазового застосування, що використовуються в науці, техніці, промисловому та с.-г. виробництві, будівництві, транспорті, культурі, охороні здоров’я та ін сферах народного господарства, а також у міжнародній торгівлі.

Стандартизація істотно впливає на темпи розвитку та рівень виробництва. Базуючись на останніх досягненнях науки, техніки та практичного досвіду, стандартизація багато в чому не тільки визначає досягнутий рівень виробництва, але і є одним із стимулів прогресу науки і техніки.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ