Міжнародний день студента

Міжнародний день студентів встановлений 17 листопада 1946 на Всесвітньому конгресі студентів, що відбувся в Празі, в пам’ять чеських студентів-патріотів.
Студенти – це один із самих прогресивних верств суспільства в усі часи. Їх сміливість і відвага до постійного втілення новаторських ідей, тяга до справжніх ідеалів свободи не раз ставала взірцем до загального наслідування, надихаючи інших і виступаючи прикладом для майбутніх поколінь.
Звичайно, це свято асоціюється з молодістю, романтикою і веселощами, а ось історія його, що почалася в Чехословаччині під час Другої Світової війни, кривава і сумна.
28 жовтня 1939 в окупованій фашистами Чехословаччині, празькі студенти і їх викладачі вийшли на демонстрацію, щоб відзначити річницю утворення Чехословацької держави (28.10.1918). Підрозділи окупантів розігнали демонстрацію, при цьому був застрелений студент медичного факультету Ян Обплітали.
Похорони Яна Обплітали 15 листопада 1939 знову переросли в акцію протесту. Десятки демонстрантів були арештовані. 17 листопада гестапівці і есесівці рано вранці оточили студентські гуртожитки. Понад 1200 студентів були арештовані й укладені в концтабір у Заксенхаузен. Дев’ятьох студентів і активістів студентського руху стратили без суду в катівнях в’язниці в празькому районі Рузіне.
За наказом Гітлера всі чеські вищі навчальні заклади були закриті до кінця війни.
Українська спільнота, видчуваючи глибоку солідарність до принципів демократії, з ініціативи студентської молоді, приєдналося до цієї міжнародної ініціативи і закріпило в своєму законодавстві День студента, що відзначається 17-го листопада додатковим Указом Президента України від 16 червня 1999 року № 659/99.
У цей День ми вітаємо усіх студентів та викладачів. Бажаємо вам завжди бути переможцями, не втрачати дух свободи і впевнено дивитись в завтрашній день! З Міжнародним днем студентів!

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ