МОН змінює порядок атестації наукових працівників

Відповідно до постанови, яку ухвалив Кабінет Міністрів, в Україні зміниться порядок атестації наукових працівників. Про це повідомляє Освіта.ua.

За інформацією Міністерства освіти і науки, відтепер учених оцінюватимуть за конкретними показниками, з’являться запобіжники щодо впливу на атестацію керівника установи та безпосереднього керівника науковця, стануть жорсткішими вимоги до академіків.

За словами міністра Лілії Гриневич, ухвалені зміни назріли вже давно.

«В руках керівників установ в процесі атестації наукових працівників було зосереджено забагато повноважень, що робило вчених залежними від думки та ставлення однієї людини. Така монополія є неприпустимою. Тому ми передали частину цих повноважень вченій раді установи», – пояснює Гриневич.

Зокрема, вчені ради відтепер будуть долучені до визначення складу атестаційних комісій, затверджуватимуть результат атестації, встановлюватимуть періодичність атестації для кожної посади, а також затверджуватимуть для кожної наукової посади атестаційну форму.

Положення також суттєво зменшує залежність результатів атестації науковця не лише від керівника установи, а й від його безпосереднього керівника.

Так, раніше він мав погоджувати атестаційну форму та звіт працівника. Відтепер формат погодження змінено на ознайомлення, щоб навіть у разі конфлікту між вченим та його безпосереднім керівником атестаційна справа мала змогу дійти до розгляду атестаційної комісії.

Інша актуальна зміна стосується переліку осіб, які не підлягають атестації. Прибрані «привілеї» для академіків та членів-кореспондентів, які займають наукові посади. Раніше ж вони могли уникати атестації, посилаючись лише на свій поважний статус.

Водночас у документі передбачено можливість відтермінувати атестацію тих наукових працівників, що проходять військову службу за призовом або контрактом на час дії особливого періоду. Це ж стосується тих науковців, які під час військової служби отримали поранення та лікуються у медзакладах, а також потрапили у полон чи визнані безвісно відсутніми.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ