Може подорожчати інтернет

Інтернет-асоціація України вважає, що введення системи національного блокування доступу до небажаної інформації може призвести до монополізації ринку і подорожчання послуг доступу до Інтернету.
Коментуючи пропозиції щодо впровадження національного блокування доступу до небажаної інформації, голова ІнАУ Олександр Федієнко підкреслив, що такий сценарій може призвести до величезних втрат на ринку інтернет-доступу.
«Ми сподіваємося, що до такого не дійде. Але якщо говорити про найгірший сценарій – то Україні доведеться змінювати величезний пласт законодавства, потім визначати з 5 тис. операторів і провайдерів тих, хто має канали передачі даних за кордон. Ці оператори і провайдери мають встановити на свої мережі певне доволі дороге обладнання і мати досить потужні серверні платформи», – розповів він.
Зі слів Федієнка, такий підхід потребує величезних інвестицій, і при цьому ефективність цього механізму достатньо низька, оскільки навіть фахівець початкової кваліфікації може легко обійти таке блокування.
Він навів приклад однієї з європейських країн, де один з операторів витратив близько 2 млн євро на встановлення такого обладнання, натомість уряд звільнив цього оператора на 10 років від сплати податків.
«У нашій країні є великий ризик, коли можуть зобов’язати операторів і провайдерів купувати дуже дороге обладнання (причому це може бути якась одна компанія, афільована з якимоюсь зацікавленою особою). При цьому навіть купівля такого обладнання не гарантує 100% захисту від доступу до небажаної інформації, і в підсумку обертається банальним викиданням грошей на вітер», – підкреслив Федієнко.
Він також зазначив, що в будь-якому разі залишиться незакритим питання супутникового доступу до Інтернету.
Водночас, обговорюючи питання вартості впровадження такого рішення, Федієнко не озвучив суми, проте заявив, що наслідки такого рішення стануть вельми сумними не тільки для профільного ринку, а й для всієї країни.
«Далеко не всі компанії зможуть собі дозволити встановлення такого обладнання. Досить великий пласт компаній просто піде з ринку. А це і втрата робочих місць, і скорочення охоплення населення Інтернетом, і погіршення якості послуг, і їх подорожчання. А врешті – монополізація ринку і, швидше за все, зосередження Інтернету, за допомогою якого доноситься інформація до населення, в руках однієї – двох компаній», – зазначив він.
Федієнко підкреслив, що найбільший ризик монополізації ринку доступу до Інтернету в тому, що системі буде набагато простіше управляти соціумом.
Нагадаємо, Порошенко доручив Міністерству інформаційної політики проведення моніторингу засобів масової інформації та загальнодоступних ресурсів Інтернету для виявлення інформації, забороненої в Україні.Тим часом механізм блокування неугодних сайтів в МВС розробляє поліцейський-мультимільйонер.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ