МЗС застерігає не піддаватися провокаціям РФ зі зміною громадянства

У Міністерстві закордонних справ закликають не піддаватися на провокації РФ із спрощеною процедурою отримання громадянства Росії для українців та називають такі дії окупантів, свідченням повної зневаги держави-агресора до міжнародного права і суверенітету України.
У МЗС України нагадують, що єдиним документом, який засвідчує факт припинення громадянства України як шляхом виходу з нього, так і його втрати, є відповідний указ Президента України.
У Міністерстві закордонних справ України вважають схвалення російським керівництвом закону, яким спрощується порядок набуття громадянства РФ громадянами України, свідченням повної зневаги держави-агресора до міжнародного права і суверенітету інших держав: російська влада взяла на себе повноваження визначати порядок виходу з громадянства іноземної держави, що є виключною прерогативою національного законодавства держави відповідного громадянства.
У цьому зв’язку наголошуємо, що відмова від громадянства України у формі направлення нотаріально засвідченої заяви про відмову від українського громадянства в повноважний орган країни громадянства є нікчемною за своєю суттю та змістом. Згідно з чинним законодавством України, єдиним документом, який засвідчує факт припинення громадянства України як шляхом виходу з нього, так і його втрати, є відповідний указ Президента України», – йдеться у повідомленні.
Водночас українців закликають не піддаватися на провокації РФ та вкотре утриматися від здійснення поїздок до Російської Федерації.
«Розцінюємо такий крок держави-агресора як продовження правової дискримінації та утисків прав громадян України, які в силу різних обставин живуть або працюють на території Росії, а також на окупованій нею території України. У цьому зв’язку закликаємо громадян України не піддаватися на подібні провокації та вкотре застерігаємо від здійснення поїздок до Російської Федерації. У разі порушення прав та інтересів, громадяни України отримають усю необхідну консульську підтримку в дипломатичних і консульських установах України», – йдеться у заяві МЗС.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ