На Львівщині можуть самостійно адмініструвати податки та збори

На Конгресі місцевих та регіональних влад обговорили можливості вирішення проблемних питань Львівщини, пов’язаних з російською агресією

Засідання Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України під головуванням голови Львівської обласної військової адміністрації Максима Козицького за участі представників профільних міністерств, громад Львівської області, в.о. голови Львівської обласної ради Юрій Холода відбулося сьогодні, 2 серпня, у Львівській ОВА.

Про це пише пресслужба ЛОВА.

Учасники обговорили проблемні питання облаштування безпечних укриттів у закладах освіти Львівщини у зв’язку з початком навчального року, погашення зарплатних боргів шахтарям ДП «Львіввугілля», продукція якого не має реалізації у зв’язку з руйнуванням об’єктів генерації теплоенергетики, забезпечення взимку теплом Добротвірської громади, енергетична система якої зруйнована через обстріли Добротвірської ТЕЦ, а також можливості збільшення бюджетних надходжень завдяки адміністрування місцевих податків та туристичного збору.

«Ще раз обговорили потребу облаштування якісних укриттів у закладах середньої та дошкільної освіти, щоб школярі могли навчатися очно. Крім домашньої роботи громад із облаштування укриттів, просимо Уряд врахувати безпекову ситуацію в різних областях і дозволити облаштовувати укриття на перших та цокольних поверхах. Це потрібно там, де створити повноцінне сховище надто дорого або неможливо. Інакше на Львівщині майже 41 тисяча учнів змушені будуть навчатися дистанційно. Днями чекаємо остаточного рішення Кабміну.

Підняли питання погашення зарплатних боргів шахтарям ДП «Львіввугілля», яким не платять уже майже півроку. У травні Львівська обласна військова адміністрація зверталася до уряду, щоб розглянути можливість перерозподілу коштів держбюджету за програмою Реструктуризації вугільної галузі та виплатити людям зароблені гроші. Міністерство енергетики України наразі обіцяє впродовж серпня перерахувати шахтарям за рахунок цієї програми 90 мільйонів гривень.

Разом з GIZ, Добротвірською селищною громадою та ДТЕК, Львівська ОВА робить усе можливе, щоб понад 6 тисяч жителів Добротвірської громади взимку були з теплом та світлом. Адже місцева ТЕЦ не працює через ворожі обстріли.

Ще раз підняли питання потреби адміністрування місцевих податків та туристичного збору у самих громадах. Львівщина готова стати пілотною областю, у якій органи місцевого самоврядування самостійно адмініструватимуть місцеві податки та збори. А адміністрування туристичного збору дозволить збільшити його надходження до місцевих бюджетів приблизно в 10 разів. Наприклад, Львівська громада наразі отримує 25 мільйонів у рік, а мала б отримувати не менше 200.

Дякую всім учасникам Конгресу, які намагалися щиро почути один одного. Вболіваю за подальшу якісну комунікацію та якнайшвидше вирішення проблемних для людей питань», – зазначив в.о. голови Львівської обласної ради Юрій Холод.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ