На Львівщині розпочинається нерестова заборона на вилов щуки

Заборона починає діяти з 15 лютого і до 31 березня.

Від завтра на Львівщині починає діяти заборона на вилов (добування) щуки звичайної, згідно з новими Правилами любительського рибальства.

Така заборона розпочалася у 2023 році та відповідає особливостям розвитку цього виду риб, адже щука – це одна з небагатьох видів риб, які мешкають у наших водоймах, нерестова активність якої розпочинається за температури води 3-5°C, що є нижчою порівняно з нерестовими температурами більшості інших видів.

Для захисту плідників у переднерестовий та нерестовий періоди, термін нерестової заборони на вилов щуки має поширюватися не тільки на період відкладення ікри, але й на час переднерестової активності.

«Оскільки безпосередньому нересту щуки передує переднерестова міграція, під час якої відбувається остаточне дозрівання ікри у самок та молок у самців. А особливої охорони її плідники потребують під час масових нерестових міграцій, протягом яких щука є дуже вразливою до вилову», – інформують у Державному агентстві меліорації та рибного господарства України.

За незаконний вилов щуки передбачено покарання від адміністративної до кримінальної відповідальності, компенсація за один незаконно добутий екземпляр щуки складає – 3 468 гривень.

«Вилов щуки у період нересту може спричинити серйозні наслідки для популяції цього виду та екосистеми в цілому. Для збереження рибних ресурсів і уникнення негативних впливів на природу важливо дотримуватися законів та правил рибальства, зокрема тих, які стосуються нерестового періоду», – зазначає т.в.о. директора департаменту екології та природних ресурсів Львівської ОВА Оксана Війтик.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ