На Львівщині відзначили переможців обласної літературної премії імені Катерини Мандрик-Куйбіди

26 червня відбулась урочиста церемонія нагородження переможців обласної літературної премії імені Катерини Мандрик-Куйбіди, яку призначають за кращу поетичну збірку патріотичної тематики.

Про це повідомляє Львівська ОДА.

«Мені дуже приємно бути присутнім на цьому заході, знати і бачити цих чудових авторів, які своєю літературною працею доводять, що патріотизм – це не просто вишиванка. Сьогодні, у час пандемії, багато хто знаходив розраду у книгах. І я щасливий, що серед нас є ті, хто є творцями цього важливого патріотичного і мудрого слова, яке згодом переходитиме з покоління в покоління, буде нашою зброєю і обороною» – зазначив заступник голови Львівської Іван Собко.

До фінальної частини літературного змагання увійшли книги: «Відстань до кордону» Оксани Бігун, «Нескорені духом» та «Окрилені злети» Левка Воловця, «Порив і подив» Марії Людкевич, «Атоманія» і «Торба» Ігоря Гургули, «Холодноярська мова» Олександра Гордона (Львівщина), «Огневерги арканів родинних» Миколи Савчука зі Хмельниччини, та «Вікна» Ірини Мельник з Рівного.

Лауреатом першої премії стала Оксана Бігун, другу премію отримав Микола Савчук, третя відзнака – в Марії Людкевич.

Заохочувальний диплом «Молода надія» і премію отримала Ірина Мельник.

Почесний диплом в номінації «Гордість нації» посмертно отримав український поет, прозаїк, перекладач, Лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка, багатолітній в’язень радянських концтаборів Іван Гнатюк. Нагороду вручили доньці Івана Гнатюка Любові Савці.

Довідка
Катерина Мандрик-Куйбіда (1927 – 2004) – уродженка Прикарпаття, учасниця визвольних змагань, довговічний політв’язень. У 17 років стала підпільницею-зв’язковою УПА. За участь у визвольних змаганнях була засуджена до 10 років ув’язнення в таборах суворого режиму. У роки підпілля і в таборах найпотаємніше висловлювала у віршах, які побачили світ у роки незалежності. У збірці «Ой летіли журавлі» вміщено понад 170 пісень, записаних з голосу Катерини Куйбіди. Реабілітована 1991 року.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ