На Львівщині затвердили Концепцію підтримки Захисників та Захисниць України

Програми ефективної роботи з Захисниками та Захисницями України є питанням національної безпеки.

Концепцію прийнято згідно з розпорядженням начальника обласної військової адміністрації від 24.10.2022 № 513/0/5-22ВА «Про затвердження Концепції підтримки Захисників та Захисниць України на території Львівщини».

Їх відновлення та ресоціалізація безпосередньо пов’язана з питанням підвищення престижності військової професії, героїзації армії.

Концепція має на меті сприяти активному суспільному життю Захисників після повернення з зони бойових дій. В області вже діє Комплексна програма, що забезпечує соціальні гарантії та пільги, тож нова Концепція доповнює та пропонує механізм реінтеграції ветеранів та членів їх сімей. Ветерани, що повертаються з війни, потребують особливої уваги з боку влади та суспільства. Концепція враховує теперішні реалії та пропонує підходи до інтеграції Захисників та Захисниць згідно з вимогами чинного законодавства, а також моральних принципів.

Розробка Концепції дозволить напрацювати в подальшому практичні заходи з її реалізації.

«Військові та члени їх сімей отримують новий, здебільшого стресовий досвід. Бути задіяними в реінтеграції, допомогти впоратися з травмами, відновити ресурс, реалізуватися в соціальному, професійному, творчому плані покликана Концепція. А її виконавцями може бути кожен з нас. Звичайно, передусім органи влади, територіальні громади, структурні підрозділи ЛОВА мають показувати приклад та впроваджувати заходи, прописані в проєкті», – зазначив Іван Собко, заступник начальника Львівської ОВА.

Концепція передбачає:

створення мультидисциплінарних команд на рівні області (району, громади), які максимально ефективно реагують на запити Захисників та Захисниць, членів їх сімей, надають допомогу; впровадження в роботу координатора підтримки – кейс-менеджера;
розгляд питань підтримки Захисників і Захисниць в контексті їхньої сім’ї, активне залучення сімей до питань відновлення і підтримки Захисників і Захисниць;
пріоритезація потреб: першочергово вирішуються питання фізичного і ментального здоров’я, далі впроваджуються заходи на підтримку добробуту, створення умов для активного життя, праці, самозабезпечення, економічної активності, а також впроваджуються заходи соціальної допомоги з урахуванням факторів малозабезпеченості;
впровадження заходів національно-патріотичного виховання спільно з ветеранською спільнотою: проведення культурних, спортивних заходів із залученням та / або в якості спільно організованих із Захисниками і Захисницями, членами їх сімей.
Ідея Концепції та її втілення належить департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації. До створення проєкту Концепції долучилася команда ГО «Простір Можливостей», рекомендації якої допомогли поглибити ідею Концепції та розширити її завдання.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ