На Львівщині захворюваність на ГРВІ перевищує епідемпоріг на понад 9%

У період з 1 по 7 січня у Львівській області зафіксовано 11 705 випадків гострих респіраторних вірусних інфекцій.

За перший тиждень 2024 року епідемічний поріг захворюваності на гострі респіраторні вірусні інфекції, включно із COVID-19 у Львівській області перевищено на 9,6%. Цей показник відповідає середньому рівню поширення ГРВІ.

Про це, 11 січня, на брифінгу повідомила генеральна директорка Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Наталія Іванченко.

Згідно з моніторингом захворюваності населення Львівської області у період з 1 по 7 січня у Львівській області зафіксовано 11 705 випадків гострих респіраторних вірусних інфекцій. Найвищий показник захворюваності зафіксовано у Львівському і Стрийському районах. В цілому по області порівняно з минулим тижнем рівень захворюваності знизився на 1,6%.

«Зараз паралельно циркулюють вірус грипу А, коронавірус, респіраторно-синцитіальний вірус. 37 людей були госпіталізовані з приводу важкого перебігу коронавірусної хвороби. Життя трьох мешканців забрав коронавірус. Не зареєстровано летальних випадків від грипу. Тому якщо людина відчуває ознаки застуди – вона повинна залишитися вдома і сконтактуватися з лікарем. Найбільш дієвим захистом від грипу і коронавірусу є вакцинація», – зазначила Наталія Іванченко.

У разі захворювання Наталія Іванченко радить одягати маску за межами помешкання, дотримуватися правил «кашльового етикету», мити руки і користуватися антисептиками, вживати багато рідини. Для хворого потрібно виокремити кімнату, провітрювати й проводити вологе прибирання.

Загалом, від початку епідемічного сезону у Львівській області проти грипу вакциновано 15416 осіб. З них 8098 – особи з групи медичного та епідемічного ризику. Проти коронавірусу на Львівщині вакциновано однією дозою 1 102787 осіб, другу дозу отримали 1 039527, першу бустерну – 211689, другу бустерну – 25259 мешканців Львівщини.

На сьогодні у Львівській обласній інфекційній клінічній лікарні з діагнозом грип і коронавірусна інфекція перебувають 47 дорослих і 38 дітей. З вкрай важким перебігом грипу у відділенні інтенсивної терапії знаходяться двоє пацієнтів. Один дорослий з високим ризиком летального завершення грипу підключений до апарату штучної вентиляції легень.

Інфекціоністи застерігають від самолікування, яке може збільшити тривалість одужання, загострити супутні хвороби, призвести до госпіталізації та реанімаційних заходів, а також до необґрунтованої антибіотикотерапії й самостійного застосування медпрепаратів.

«Грип – це висока гарячка, коли є температура 38-39 градусів, резистентна проти температурних препаратів, або температура знижується на годину-дві і знову підвищується до 38-39. Це виражені ознаки інтоксикації. Пацієнти є млявими, у них інтенсивний біль голови, блювання, часом людина не може піднятися з ліжка, є максимально астенізованою. Пізня госпіталізація спричиняє тяжкий перебіг хвороби. До нас, зазвичай, госпіталізують пацієнтів вже на 6 – 10-ій добі перебігу хвороби. З пневмоніями, міокардитами, діти з проявами нейротоксикозу, енцефалітичними реакціями, судомами тощо», – розповів заступник директора з медичної частини Львівської обласної інфекційної клінічної лікарні Андрій Орфін.

Фахівці звернулися також до батьків з проханням не відправляти дітей з ознаками ГРВІ до освітніх закладів.

«Збільшується кількість пацієнтів з важкими ускладненнями, зокрема дітей. Звертаємо увагу мешканців Львівщини про потребу вчасно звертатися за медичною допомогою, не займатися самолікуванням, не нехтувати правилами гігієни, залишатися вдома, коли захворіли і не брати дітей в організовані колективи. Звертаємо увагу лікарів не нехтувати скаргами пацієнтів, бо маємо непрості, навіть смертельні випадки у дітей», – зазначила в.о. директора департаменту охорони здоров’я Львівської ОВА Наталія Літвінська.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ