На українських ФОПів чекають штрафи та перевірки: що зміниться з 1 липня

З 1 липня 2023 року набуде чинності законопроєкт, який принесе для підприємців ряд змін. Зокрема повернуться штрафи та будуть скасовані пільги щодо сплати єдиного податку для ФОПів на 1 та 2 групі та загалом ставку у 2% для ФОПів на 3 групі.

Про це пишуть «Новини. Live».

Перший заступник податкового комітету Ярослав Железняк зазначив, що урядовий законопроєкт №8401 Верховна Рада підтримала за основу. Розбираємось у змінах, які чекатимуть на підприємців влітку, далі у матеріалі.

Що змінює законопроєкт №8401

Пільга зі сплати єдиного податку скасовується. Від 2022 року ФОПи 1 та 2 групи могли сплачувати єдиний податок на добровільній основі. Від 1 липня 2023 року підприємці будуть сплачувати єдиний податок.
Скасована пільга — 2% від прибутку для ФОПів 3 групи. ФОПи, які перебувають на цій ставці будуть переведені автоматично на ту групу та ставку, з якої прийшли на 2%.
Відновлення проведення документальних перевірок.
Штрафи за роботу без видавання чека знову запрацюють у розмірі 100-150% від суми товару, який придбали без чека. З початком війни уряд дозволив підприємцям не видавати чек, штраф не застосовувався
Які податкові пільги буде скасовано з 1 липня 2023 року

Очікується, що буде скасовано:

можливість для ФОП і юридичних осіб бути платниками єдиного податку 3-ї групи в розмірі 2% від суми доходу;
можливість для ФОП 1-ї та 2-ї груп не сплачувати єдиний податок;
відмова від документальних перевірок;
зупинення окремих строків, визначених податковим законодавством;
не застосування штрафних санкцій за порушення податкового законодавства, порушення під час сплати ЄСВ і порушення порядку використання реєстраторів розрахункових операцій (РРО).
Що очікує бізнес після скасування податку 2%

За даними «Опендатабот», у березні 2022 року Верховна Рада дозволила більшості українських компаній знизити податкову ставку і перейти на 2% єдиного податку. Цим скористалися понад 200 тис. бізнесів — 38,6 тис. компаній та 161,3 тис. ФОП.

З-поміж тих, хто скористався цією можливістю, є такі великі компанії, як-от «Епіцентр», «Нова лінія», JYSK, «Антошка», «Інтерхім», «Галнафтохім», «Інтертоп». Річ у тім, що переходити могли суб’єкти господарювання з річним обігом до 10 млрд грн.

Після 1 липня 2023 року усі, хто були на 2 %, повернуться на ту систему оподаткування, на якій вони були до переходу: загальну чи єдиний податок за ставкою 5%. Якщо вони одразу реєструвалися як пільговики, то перейдуть на загальну систему, а на єдиний податок зможуть перейти лише 2024 року, оскільки 2023 року вони вже використали цю пільгу.

Податкова консультантка Київського центру підтримки та розвитку бізнесу Олександра Томашевська в коментарі Тhe Рage зазначила, що суб’єкти господарювання не зможуть повернутися до сплати єдиного податку 5%, якщо за час дії пільги вони показали обіг, що перевищує ліміти для спрощеної системи.

У 2023 році це такі цифри:

для підприємців на 2-й групі єдиного податку максимальний обсяг доходу за рік не може перевищувати 5,6 млн грн;
для 3-ї групи — 7,8 млн грн.
Ці цифри набагато менші за 10 млрд грн.

Варто зауважити, що в будь-якому разі ані перевірки, ані штрафи, ані відновлення обов’язкової сплати податків для 1-ї та 2-ї груп не стосуватимуться прифронтових територій. Такі регіони, вочевидь, до кінця воєнного стану залишаться на тому режимі оподаткування, на якому є зараз.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ