На зміну «Синьому киту» та «Червоній сові» прийшла нова смертельна гра

Школярів залучають до нових суїцидальних груп. На цей раз на зміну «Синьому киту» і «Червоній сові» прийшов «Новий шлях». Принцип дії той самий: куратор дає завдання, мета яких – довести до самогубства.
Смертельні групи з’являються в Росії, але дуже швидко їх учасниками стають і українські школярі.
Про це повідомляє «Волинська правда», посилаючись на «Вести». Їх можна вирахувати за українськими номерами телефонів і аватарками. У поліції кажуть, що блокують групи смерті.
Експерти відзначають: довести причетність до доведення до самогубства дуже складно. #явгрі У соцмережах, як виявили «Вести», новий сплеск інтересу до суїцидальної тематики, якою цікавляться 14-15-річні школярі.
Для участі в грі «Новий шлях» потрібно розмістити потрібний хештег (#тихийлес і #сованикогданеспит), а також написати #явигре і на аватарке розмістити картинку з червоною пентаграммой на чорному тлі. Після цього потрібно, як і в сумно відомій грі «Синій кит», покликати друзів і чекати завдання від куратора. Як правило, треба зробити поріз на тілі і надіслати фото або зробити спробу суїциду. Але оскільки в соцмережах блокують будь-які групи суїцидального характеру, підлітки стали витонченішими – спілкуються за допомогою «позивних» і асоціативних зображень. Наприклад, знак причетності до групи – «лісові» картинки, з розповіддю, як «чистили ліс біля озера», що означає, «я приймаю умови».
У поліції Києва пообіцяли відповісти на запит про нові суїцидальних групах. Правда, як раніше заявляв глава Нацполіціі Сергій Князєв, української кіберполіції вдалося заблокувати практично всі групи смерті в соцмережах. Директор лабораторії комп’ютерної криміналістики Cyberlab Сергій Прокопенко розповів «Вістям», що розкрити модератора дуже складно, а якщо і вдасться, то майже неможливо довести, що він і є модератор. “Крім того, майже не доказує факт спроби доведення до суїциду. Якщо справа навіть дивом потрапить до суду, всіх відпустять”, – підкреслив Прокопенко. За його словами, про нові групах смерті в поліції вже знають, але блокують тільки ті, що знаходять. «Наша поліція обчислює учасників і модераторів тільки шляхом впровадження. Поліцейські «під прикриттям» відправляють закодовану картинку, якщо на неї натиснути, показує IP-адресу, так обчислюють модераторів. Тільки толку від цього немає, вони всі в Росії. Власникам «ВКонтакте» відомі всі модератори, але нікого не видають», – зазначив Прокопенко.
original-089822adc1d758d834abfd9d6dda5b2f

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ