Надзвичайний стан: що це та які права можуть обмежити

У вівторок, 24 березня 2020 року, Верховна Рада може зібратися на позачергове засідання і ввести надзвичайний стан в Україні. Це передбачає обмеження деякий прав та свобод громадян та відповідальність за порушення запроваджених норм.

Через поширення пандемії коронавіруса в Україні існує можливість запровадження надвичайного стану по всій країні. Depo.ua пояснює, що це за режим та які обмеження він передбачає.

Що таке надзвичайний стан?
Це особливий правовий режим, який може тимчасово вводитися на території всієї Україні чи окремих її місцевостях, який вводиться при виникненні надзвичайних ситуацій загальнодержавного рівня, які вже призвели чи можуть призвести до людських і матеріальних втрат та створюють загрозу життю і здоров’ю громадян країни.
Надзвичайний стан регулюється Конституцією та відповідним законом.
Режим надзвичайного стану допускає певні обмеження прав і свобод громадян та законних інтересів юридичних осіб, обумовлені загрозою. Строк дії таких обмежень визначається в обов’язковому порядку.

Як запроваджується надзвичайний стан?
Указом президента, який має бути затверджений Верховною Радою протягом двох днів з моменту звернення глави держави.
В указі президент має обгрунтувати пропозицію введення стану, надати інформацію про те, у яких регіонах та на який строк він вводиться, перерахувати права і свободи громадян, які будуть обмежені.

На скільки можна ввести надзвичайний стан?
На всій території України надзвичайний стан може бути введено не більш як на 30 діб, а в окремих місцевостях — не більш як на 60. Також, у разі необхідності, надзвичайний стан може бути продовжено. Втім, не більш як на 30 діб, а указ президента про продовження надзвичайного стану також має затвердити Верховна Рада.
Також надзвичайний стан можна скасувати раніше терміну, на який він вводився.
Наразі режим надзвичайного стану ввели в багатьох країнах серед яких Італія, Словаччина, Чехія, Ісландія, Естонія, Іспанія, Румунія, Сербія, Латвія, Болгарія, Швейцарія, Казахстан, США.

Які обмеження можуть бути впроваджені?
Серед обмежень, які може запровадити влада під час надзвичайного стану, є наступні:
– встановлення особливого режиму в’їзду і виїзду, а також обмеження свободи пересування по території, де вводиться надзвичайний стан;
– обмеження руху транспорту та їх огляд;
– посилення охорони громадського порядку та об’єктів, що забезпечують життєдіяльність населення та народного господарства;
– заборона проведення масових заходів, крім заходів, заборона на проведення яких встановлюється судом;
– заборона страйків;
– примусове відчуження або вилучення майна у юридичних і фізичних осіб.

У випадку “надзвичайних ситуацій техногенного або природного характеру”, до яких відноситься і коронавірус COVID-19, можуть здійснюватись такі заходи:
– тимчасова чи безповоротна евакуація людей з місць, небезпечних для проживання, з обов’язковим наданням їм стаціонарного або тимчасового житла;
– тимчасова заборона будівництва нових, розширення діючих підприємств та інших об’єктів, діяльність яких не пов’язана з ліквідацією надзвичайної ситуації або забезпеченням життєдіяльності населення та аварійно-рятувальних формувань;
– встановлення карантину та проведення інших обов’язкових санітарних та протиепідемічних заходів;
– запровадження особливого порядку розподілення продуктів харчування і предметів першої необхідності;
– мобілізація та використання ресурсів підприємств, установ і організацій, незалежно від форми власності, для відвернення небезпеки та ліквідації надзвичайних ситуацій з обов’язковою компенсацією понесених втрат;
– зміна режиму роботи підприємств усіх форм власності, переорієнтація їх на виробництво необхідної в умовах надзвичайного стану продукції;
– усунення від роботи на період надзвичайного стану, в разі неналежного виконання своїх обов’язків, керівників державних підприємств, установ і організацій, від діяльності яких залежить нормалізація обстановки в районі надзвичайного стану, та покладення тимчасового виконання їх обов’язків на інших.
При цьому відповідальність за порушення режиму надзвичайного стану може бути як адміністративна, так і кримінальна. Наприклад, кожен може понести адміністративну відповідальність за непокору вимогам поліцейських або військових, коли вони здійснюють заходи у рамках надзвичайного стану, – покарання від штрафу до адміністративного арешту на 15 діб.

Що не можна обмежувати під час надзвичайного стану?
Під час надзвичайного стану не можна припиняти чи обмежувати повноваження президента, Верховної Ради, Кабміну, уповноваженого з прав людини, органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, а також судів, прокуратури, правоохоронних органів.
Заборонено змінювати Конституцію та виборчі закони, проводити вибори, всеукраїнські та місцеві референдуми, вводити скорочені або прискорені форми судочинства.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ