Нафтотрейдери налагоджують поставки пального із закордону: дефіциту на Львівщині не буде

Донедавна росія та білорусь були найбільшими гравцями українського ринку нафтопродуктів. Чи не кожна мережа АЗС торгувала автогазом, дизелем або бензином російського та білоруського виробництва. На ці країни припадало до 60% нашого ринку. Про це в ефірі телеканалу «Перший Західний» розповів керівник департаменту ПЕК, енергоефективності та ЖКГ Львівської ОВА Богдан Кейван.

Як він зазначив пошук пального – наразі одна з найголовніших проблем українського ринку нафтопродуктів. Блокада морських портів і зупинка постачань із Росії та Білорусі зруйнували більшість логістичних маршрутів. Руйнація Кременчуцького НПЗ і нафтобаз в обласних центрах України ситуацію в рази погіршила.

Війна змусила шукати нові підходити. Мережі не купують великих об’ємів і не заповнюють нафтобази, всі працюють «з коліс» і везуть пальне з Європи. Постачання іде з різних куточків світу.

Кабінет міністрів 29 квітня підвищив торговельну надбавку на дизпаливо та бензини на 40% (близько 2 грн/л) для запобігання дефіциту на автозаправних станціях. (Акциз на пальне – 0%, ПДВ – 7%).

«На сьогодні, нафтотрейдери законтрактували певну кількість нафтопродуктів, однак це забере трохи часу. Найближчим часом ситуація з пальним налагодиться. Завдяки законтрактованим обсягам на території Західної Європи проблема з дефіцитом пального на автозаправних станціях буде вирішена найближчим часом, але ціни зростуть», – зазначив Богдан Кейван.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ