Народився Партріарх УАПЦ Мстислав

10 квітня 1898 року народився Скрипник Степан Іванович — хорунжий Армії УНР, визначний український церковний діяч, патріарх Київський і Всієї України УАПЦ, патріарх Київський і всієї Руси-України УПЦ.
Святійший Патріарх Мстислав (в мирі Степан Іванович Скрипник) народився 10-го квітня 1898 р. в Полтаві. Батько його був з роду полтавських козаків – Іван Скрипник. Мати – рідна сестра Симона Петлюри, полтавського козацького роду. Родина Скрипників була вельми побожна. Дитячі та юнацькі роки Владика провів у рідному місті Полтаві, де й закінчив Першу класичну гімназію. У школі й дома сформувався його національний світогляд.
Як старшина Армії УНР С. Скрипник потрапив після відступу до Польщі до сумнозвісного табору інтернованих в Каліші. Звільнений із того табору, він виїздить на Волинь, але звідти його польська влада усуває. Тоді він переїздить до Галичини і працює в українських культурно-освітніх установах. Року 1930 став депутатом до польського сейму від волинського українського населення аж до 1939 року. Прославився депутат Степан Скрипник своїми виступами в сеймі, відважно обороняючи українські православні церкви. Восени 1941 р. обрано С. Скрипника заступником голови Української Церковної Ради на Волині і зв’язковим цієї Ради зі Всеукраїнською Церковною Радою в Києві. Удівець, він вирішує присвятити решту свого життя рідній Церкві. У квітні 1942 р. приймає дияконство, стає священиком. На початку травня того самого року постригається в ченці, приймаючи ім’я Мстислав. У серпні німецька окупаційна влада забороняє Владиці Мстиславу служити й навіть перебувати в Київському генерал-губернаторстві як на лівому, так і на правому березі Дніпра. За непослух отримує наказ виїхати геть.
Навесні 1947 р. Собор Єпископів УАПЦ підніс Владику Мстислава до стану Архиєпископа, а восени того ж року він виїхав до Канади, щоб там очолити УАПЦ, оскільки мав ще з весни того року запрошення від консисторії з Вінніпега. Згодом він перейшов до Української Православної Церкви США (1950 р.).
5 червня 1990 р. у м. Києві на І соборі УАП Церкви владику Мстислава обрано Патріархом Київським і всієї України. Святійший завжди дбав і дбає про поєднання українських православних Церков у всьому світі. Незважаючи на свій поважний вік, не припиняє своєї діяльності – не тільки в церковному, а й у світському житті. Візит Святійшого Патріарха Київського і всієї України Мстислава на Україну став великою подією не тільки в релігійному, а й у громадському житті українського суспільства.
Помер Патріарх Мстислав у канадському місті Ґрімсбі 11-го червня 1993 р., а похований на кладовищі у Саут-Баунд-Бруку, США, біля церкви св. ап. Андрія Первозваного, яка є центром життя православних українців у діаспорі.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ