Наслідки теплої зими: які продукти подорожчають в Україні

Через теплу зиму зернових зберуть на 10-15% менше. Незвично тепла зима серйозно зашкодить врожаю зернових. Через те, що мало снігу, а морози слабкі і нетривалі, псуються посіви озимих, кажуть експерти-аграрії. Стримати ціни на борошно зможе тільки держава, якщо залучить резервні запаси зерна.

У той же час радіють теплій зимі овочівники.

«Наші овочівники, які вирощують озимі овочеві культури, як наприклад озиму цибулю, озимий часник, у цьому році в повному розумінні слова на коні. Перезимівля рослин відмінна і урожай буде чудовим», – каже Вадим Дудка, генеральний директор компанії «АгроАналіз Україна».

Однак, найбільшим постачальником часнику на український ринок є Китай і поширення коронавірусу припинить імпорт.

“Вітчизняні виробники, скажімо так, не до кінця освоїли технологію вирощування часнику. Тому Україна повністю залежна від експорту. Найбільше часнику везуть саме з Китаю. Минулого року Україна закупила понад п’ять тисяч тонн часнику, і три чверті – саме з Піднебесної. Виробники часнику в Китаї, різні логістичні компанії, зараз люди на карантині. Тому зараз поставки впали”, – розповів головний аналітик Української плодоовочевої асоціації Семен Крамаренко.

Решта овочів можуть подорожчати до 10%. Ціни на молоко та молочні продукти зростуть на 5%, на м’ясо – на 3%.

До кінця 2020 року очікується подорожчання цукру. Відомо, що ціна зросте на 10%. При цьому на вартість цукру до кінця 2020 року впливатиме і урожайність цукрового буряка.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ