Назвали головну причину поширення ботулізму в Україні

Спеціалісти Держпродспоживслужби взяли участь у розслідуванні 41 випадку захворювання на ботулізм серед населення, із них шість випадків – летальні.
Основна причина загострення ситуації із захворюванням на ботулізм криється у недотриманні технології виробництва, умов зберігання та реалізації продукції.
«Зараз ми можемо спостерігати, що завдяки спільним діям органів влади, зокрема і Держпродспоживслужби, ця негативна динаміка сповільнилася. Але проблема очевидна, і вона пов’язана з виробництвом та реалізацією продукції. Ми фіксуємо, що оператори ринку часто порушують технологію виробництва продукції, недотримуються вимог законодавства щодо документального супроводу цієї продукції. І мова йде не лише про невеличкі торговельні майданчики, але й про окремі великі мережі супермаркетів», – зазначив Голова Держпродспоживслужби.
У зв’язку з цим територіальним органам Держпродспоживслужби дано доручення на місцях провести роботу з виробниками та торговельними мережами із усунення зазначених проблем. Крім того, Держпродспоживслужба в регіонах здійснює моніторингові дослідження продукції, яка може бути фактором захворювання.
Ситуація ускладнюється й тим, що в Україні діє спеціальний режим здійснення державного контролю, який передбачає обмеження на здійснення перевірки суб’єктів господарювання. «Наприклад, на позапланові заходи контролю інспектор може вийти за певних умов: це може бути рішення суду, або обґрунтоване звернення споживача. А часто це означає, що людина, потравивши у ситуацію, коли її права порушені, повинна написати скаргу до Держпродспоживслужби, подати підтверджуючі документи, і лише тоді, після отримання погодження органу формування політки інспектор Держпродспоживслужби має право вийти на перевірку. Ці процедури затягуються на 3-4 тижні, і перевірка втрачає сенс. Реакція на подібні ситуації має бути миттєвою, але, на жаль, таких можливостей Держпродспоживслужба зараз немає», – зазначив Володимир Лапа.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ