НБУ вирішив відмовитись від виготовлення дрібних монет

Національний банк України має намір відмовитися від карбування монет номіналом 1, 2, 5 і 25 копійок.
Про це повідомляє прес-служба НБУ.
Як йдеться у повідомленні, монети дрібних номіналів припинили грати істотну роль у розрахунках за товари і послуги, а вартість їх виготовлення перевищує номінальну вартість. Крім цього, такі монети майже не повертаються з обігу до банківської системи.
Згідно з інформацією, на цей момент в обігу перебуває 12,9 млрд штук монет: 1 коп. – 2,4 млрд штук, 2 коп. – 1,4 млрд штук, 5 коп. – 1,9 млрд штук, 10 коп. – 3,8 млрд штук, 25 коп. – 1,7 млрд штук, 50 коп. – 1,2 млрд штук і 1 гривня – 0,5 млрд штук.
У зв’язку з цим Нацбанк підготував проект постанови «Про оптимізацію обігу монет дрібних номіналів». Він передбачає відмову від карбування монет номіналами 1, 2, 5 копійок через те, що вони перестали відігравати істотну роль у розрахунках, а також монет номіналом 25 коп., оскільки при відсутності монет номіналами 1, 2 і 5 копійок, вони не будуть розмінюватися 10 копійками.
При цьому планується, що всі зазначені монети і надалі залишатимуться в обігу, але готівковий обіг не буде поповнюватися новими монетами.
У той же час, 1, 2, 5 і 25 копійок будуть продовжувати виконувати функцію засобу платежу (грошова одиниця України – гривня і надалі дорівнюватиме 100 копійкам).

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ