Не отримав платіжки на «зайві» метри – штраф!

В Україні ввели новий податок на «зайву» нерухомість, який громадянам необхідно сплатити до 28 серпня, інакше нарахують штраф. При цьому платіжка мала би прийти до першого липня.
Що робити, якщо платіжка не прийшла?
Краще всього – таки дочекатись платіжки, в якій буде вказана площа та сума. В разі, якщо вона не потрапила до власника – можна самостійно звернутись до місцевої «податкової». Як пояснюють в Державній Фіскальній службі, платіжки повинні були надійти до першого липня, але можливі варіанти «загубилась, не дійшла».
Якщо не оплатити квитанцію до 28 серпня 2017 року, то за перший місяць протермінування доведеться сплатити додатково +10% від суми податку. За другий місяць несплати – 20% від суми податку.
Із-за росту мінімальної заробітної платні в наступному, 2018 році доведеться платити податок за цей рік, і тоді кожен зайвий квадратний метр буде оцінений від 0 до 48 гривен. Зараз кожен «зайвий» квадратний метр коштує 1,5% від суми мінімальної зарплати. Нарахування відштовхуються від мінімалки станом на 1 січня минулого року, а це – 1378 гривен. Таким чином в 2016 році за кожен квадрат площі потрібно оплачувати від 0 до 20,67 гривні.
Нагадаємо, що об’єктом оподаткування є – жилі та нежилі приміщення в тому числі їх частка. Згідно закону, платити потрібно і за гаражі, прибудови, сараї та літні кухні. Розмір податку на житлову та нежитлову нерухомість визначає місцева влада.
Якщо власниками квартири є дві людини, але при цьому в документі не вказано, яка частина власності належить кожному з них – платити доведеться одному з власників за всю квартиру. В Податковому кодексі зазначається, що таке можливо, якщо власники не домовились між собою, про те, хто буде оплачувати. Інакше в судовому порядку можна прийняти рішення про те, хто і яку частку податку сплачуватиме.
Податком обкладаються квартири не менше 60 квадратів, і будинки площею від 120 квадратних метрів. Якщо у власності дім та квартира – податок нараховується від загальної суми не менше 180 квадратів. Місцева влада може збільшувати норму.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ