Не спалюйте листя та сухостій!

Традиційно осінню наші вулиці окутує сірий дим – настав сезон спалювання листя і сухостою. Попри це мало хто знає як це впливає на здоров’я всіх людей що попадають під дим, а також на родючість землі і екологію.

Вдихання цього диму відчутно послаблює супротив збудникам, і імунітет, що зараз особливо актуально. Не кажучи вже про те що може викликати захворювання органів дихання, а також онкологічні захворювання. А для людей з алергією, яким дорогою з магазину повезло потрапити в вашу хмару диму, життя перетворюється в справжнє пекло. І якщо вам здається що від вашого вогня не так вже й багато диму, то спробуйте трошки погуляти вечірнім містом поряд з селищами або ж самим селом (а ще краще покатайтеся на велосипеді – 15 хвилин і весь ваш одяг смердить димом).

Крім того згорання листя завдає великої шкоди навколишньому середовищу, а також відбувається збіднення грунту. Адже при спалюванні разом з листям згорає багато мікроорганізмів які збагачують грунт. Крім того руйнується грунтовий покрив, що між іншим ще й в декілька раз збільшує промерзання грунту.

До речі спалювання листя заборонено законом України, за що передбачений штраф 170-1360 грн. Отож якщо ви страждаєте через дим, або не хочете платити своїм здоров’ям за чужу необізнаність – повідомляйте їм про заборону, або навіть телефенуйте в поліцію/пожарну (досить поширена практика в багатьох інших містечках).

Що ж робити з опалим листям? Найкращим буде його компостувати. При можливості вирити невеличку яму, або зробити спеціальну коробку, куди буде скидатися весь сухостій. А там воно поступово буде розпадатися, перетворюючись на дуже корисне біо добриво.

Отож, якщо ви досі спалюєте листя і сухостій – задумайтесь чи вся шкода і незручності які ви приносите собі і оточуючим вартують того. Якщо це роблять ваші близькі, сусіди etc, пробуйте з ними ділитися інформацією про шкоду яку вони завдають собі і оточуючим. Як бачите тут цілий комплекс причин чому це робити не добре…

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ