Обов’язковий техогляд авто в Україні буде вводитись поетапно

Обов’язковий технічний огляд дорожніх транспортних засобів в Україні буде вводитись поетапно. Про це заявив заступник Міністра інфраструктури Юрій Лавренюк під час зустрічі із Повноважним Міністром Посольства Литовської Республіки в Україні паном Гвідасом Кєрушаускасом.
Автомобілі з несправними технічними системами впливають на безпеку дорожнього руху і можуть призвести до дорожньо-транспортних пригод з травмованими або загиблими. «Цей вплив може бути зменшений, якщо будуть введені адекватні заходи щодо вдосконалення системи технічного огляду. Необхідною складовою є більш чіткий, прозорий та спрощений ряд правил для застосування в галузі автотранспортної промисловості та контрольно-виконавчими органами», – підкреслив Юрій Лавренюк.
Наразі обов’язковий технічний огляд мають проходити транспортні засоби, які здійснюють комерційні перевезення. З наступного року згідно з положеннями Женевськоі Угоди 1958 року, Директив ЄС та вимог Угоди про Асоціацію України з ЄС всі автомобілі, які подорожують з України до країн-членів ЄС, обов’язково повинні мати відповідний талон проходження технічного огляду транспортного засобу. Також технічний огляд буде обов’язковим при першій реєстрації та перереєстрації транспортного засобу.
«Зараз перед нами стоїть завдання поетапного введення обов’язкового технічного огляду. В нас вже є відповідні нормативно-правові акти, які набувають чинності у наступному році, і нам потрібно якісно до цього підготуватись. Залучаються найкращі світові практики та експерти. Ми хочемо, щоб технічний огляд проводили приватні компанії, які акредитовані НААУ, мають лабораторії, достатню матеріально-технічну базу та відповідають усім вимогам, встановленим чинним законодавством», – зазначив Юрій Лавренюк.
Представники Литовської сторони детально представили свою систему технічного огляду, одну з найкращих у світі, а також запропонували Міністерству інфраструктури України залучити литовських експертів для впровадження оптимального варіанту обов’язкового технічного огляду для України.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ