Очільниця МОЗ виступила за легалізацію марихуани у медицині

Українські пацієнти з тяжкими захворюваннями мають право на доступ до медичних препаратів, що містять у своєму складі медичний канабіс. Про це міністр охорони здоров’я Зоряна Скалецька заявила під час онлайн-зустрічі щодо захисту прав пацієнтів в Україні.

“Є пацієнти, які потребують доступу до медичних препаратів, що містять у собі складову медичного канабісу, і є ефективним та результативними у знятті симптомів. Питання медичної форми канабісу стосується більше стандартів лікування: що результативніше, якісніше лікування, то менше пацієнт має потреби шукати додаткової медичної допомоги, щоб швидше соціалізуватися до свого звичайного життя. Але пацієнти в Україні мають право на доступ до препаратів, що містять складові медичного канабісу. Ми робитимемо це крок за кроком”, – сказала Скалецька.

Лікування препаратами, що містять медичний канабіс потребують близько двох мільйонів українців. Зокрема, понад 20 тисяч дітей із фармрезистентними формами епілепсії (що не піддається лікуванню існуючими препаратами), сотні тисяч онкохворих, більш як 100 тисяч паліативних пацієнтів та десятки тисяч ветеранів війни із посттравматичним стресовим розладом.

На сьогодні лікувальні властивості канабісу визнані. Ліки на його основі дозволені в 44 країнах, зокрема в країнах ЄС.

Поки чинне законодавство не дозволяє досліджувати канабіс та його похідні і використовувати для лікування – ці речовини входять до списків наркотичних та психотропних, обіг яких в Україні заборонений.

Лікарі підкреслюють, що медичні препарати з вмістом канабісу не викликають звикання чи залежності. Канабіноїди, що в них містяться, — це здебільшого речовина канабідіол (КБД). Вона майже не має психотропної дії, знеболює, розслабляє і гальмує. Саме КБД переважає в медичному канабісі. Люди часто плутають поняття рекреаційного та медичного канабісу. Рекреаційний канабіс, який вживають задля отримання задоволення, містить значну кількість тетрагідроканабінолу (ТГК). ТГК має виражені психотропні ефекти і збуджує нервову систему. Він є головним психоактивним компонентом канабісу, і саме він викликає звикання та інтоксикацію.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ