Осінній авітаміноз

Восени організму необхідна особлива турбота. У людини у зв’язку з браком вітамінів може виникнути авітаміноз.

Дієтолог Карина Дейнеко переконує, що найбільш вразливі люди до авітамінозу на початку осені, до такої категорії потрапляють люди середніх років та підлітки.

Діти більш стійкіші до авітамінозу, адже у них харчування збалансоване і догляд ретельніший.

Чим поповнити запаси організму:

Вітамін А є: у коренеплодах, особливо моркві, яєчному жовтку, вершковому маслі.

Джерела вітаміну С: квашені продукти – капуста, помідори, огірки. Зокрема, у капусті – ударна доза вітаміну С, а також там є бактерії молочної кислоти, які підтримують мікрофлору кишківника, а саме там продукується 80% нашого імунітету. Ще у квашеній капусті є вітамін U, який сприятливо впливає на слизову оболонку шлунка. Також джерела вітаміну С – ківі (2 штуки містять добову норму цього вітаміну), цитрусові і всі види капусти.

Джерела вітамінів групи В: каші, сезонні коренеплоди, червоний перець, яблука, кріп, петрушка.

Вітаміном D багаті жирні сорти морської риби, вершкове масло, ікра, яєчні жовтки. А от у морепродуктах, вирощених не на волі, цього вітаміну значно менше.

Вітамін Е містять усі олії, в тому числі і звичайна соняшникова.

Загальні рекомендації дієтолога у боротьбі з авітамінозом – спланувати свій раціон так: 50% – свіжі овочі та фрукти або квашені, цитрусові, ківі, капуста, пророщені зерна (будь-які – пшениця, гречка).

Консервація не підходить. Я б рекомендувала вживати її тільки на свята, або коли дуже вже любите. Там дуже багато солі, яка провокує процеси в організмі, внаслідок чого “стрибає” тиск, а також – надлишок солі заважає засвоєнню інших мікроелементів, – пояснила лікар.

Ще 25% раціону – мають складати варені крупи. Ще 25% – якісне м’ясо, риба, кисломолочні продукти, яйця. Причому риба – жирна морська, 2-3 рази на тиждень, яйця – до 5 штук на тиждень, масло – 25-30 грамів на добу, горіхів – грамів 40. Кисломолочних продуктів дорослій людині достатньо 100-150 мілілітрів на добу.

Ви здивуєтеся, але щоб не провокувати авітаміноз – варто відмовитися від надлишку кофеїномістких напоїв. Вони не бадьорять, а навпаки.

Кава, чай та інші кофеїномісткі напої заважають засвоюватись вітаміну С. Тому при втомлюваності, сонливості, слабкості ці напої краще обмежити. А замінити їх на відвар шипшини – рекордсмен за вмістом вітамінів, або компот сухофруктів без цукру, – рекомендувала дієтолог.

Свіжовичавлені соки, фреші та смузі також багаті на вітаміни, але вживати їх варто не більше склянки на добу, 150-200 мілілітрів. Втім, за словами лікаря, все одно краще з’їсти свіжий фрукт.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ