Пасха Христова – Великдень

8 квітня найбільше християнське свято – Воскресіння Христове, або Пасха. Цього дня святкують перемогу Ісуса Христа над пеклом та смертю. За словами апостола Павла, воскресіння Христове – головна подія, що лягла в основу християнства.
Саме слово «пасха» походить від єврейського «песах», що означає «проходження мимо» чи «перехід» — Ангел Божий пройшов мимо єврейських будинків, двері яких було помазано кров’ю пасхального ягня, та зберіг від смерті єврейських первістків. З цього почалися події Виходу — позбавлення народу Божого від єгипетського рабства та перехід до свободи. З того часу щороку юдеї святкували Пасху як пам’ять по ті спасенні події.
Християнська Пасха — це спомин про страждання, смерть та воскресіння Ісуса Христа. Сина Божого було розіп’ято напередодні єврейської пасхи, а воскрес він у перший день після суботи, який у деяких мовах згодом дістав назви дня воскресного. У пасхальні дні християни не тільки споминають ті головні події з життя Ісуса Христа. Ми також святкуємо перехід від рабства гріху до свободи дітей Божих та водночас від смерті до воскресіння та справжнього життя.
Воскресіння Ісуса Христа — подія, яка стала основою християнської віри. «Якщо Христос не воскрес, то й проповідь наша марна, марна й віра ваша», — звертався до християн апостол Павло. Христос переміг смерть. Через Свою смерть і воскресіння Він приводить до життя кожного, хто справді вірує в Нього та сповнює Його заповіді. «Якщо ми віруємо, що Ісус помер та воскрес, то й померлих у Ісусі Бог приведе з Ним», — писав апостол Павло до Солунян.
Значення Воскресіння Христового для людства робить Пасху найзначнішим торжеством серед усіх церковних свят — Святом свят і Торжеством торжеств.
64570351

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ