Перша в історії телеграма

24 травня 1844 року американський художник Семюел Морзе з апарату власної конструкції надіслав з Вашингтона депешу «What hath God wrought» («Що творить Бог»), яка стала першою в історії телеграмою. У Балтиморі її прийняв Альфред Вейл, винахідник пристрою для запису, розшифровки і друкування телеграфних повідомлень.
У 1832 році дипломований математик, професійний художник і професор університету Нью-Йорка 41-річний Семюел Морзе захопився експериментами з електромагнетизму і, через чотири роки прийшов до ідеї створення однопровідного телеграфу, перший макет якого був продемонстрований 6 січня 1838 року – передача повідомлень здійснювалась при допомозі послідовного ряду крапок і тире, коду, який розробив помічник Морзе фізик Альфред Вейл, котрий сконструював також ключ для його передачі.
У червні 1840 року Морзе отримав патент на свій винахід і наступні кілька років присвятив пошуку коштів на побудову першої телеграфної лінії.
24 травня 1844 року з підвалу Капітолію у Вашингтоні на апараті власної конструкції Морзе “відстукав” повідомлення «What hath God wrought» («Що творить Бог»), котре було прийнято Вейлом в Балтиморі. У травні 1845 року була створена компанія Magnetic Telegraph Company для побудови ліній між Вашингтоном, Нью-Йорком, Філадельфією, Бостоном і Новим Орлеаном.
Наступні роки Семюел Морзе присвятив судовій боротьбі з компанйонами і конкурентами за право вважатися єдиним “винахідником телеграфу” – лише в 1854 році Верховний суд визнав його авторські права на телеграф.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ