Перший силовий розгін Євромайдану «Беркутом»

В ніч з 29 на 30 листопада 2013 року відбувся перший силовий розгін Євромайдану Беркутом. Жорстокі дії міліції спровокували переростання відносно невеликих акцій протесту в справжню Революцію Гідності.
Після відмови Віктора Януковича на саміті у Вільнюсі підписувати угоду про асоціацію України з ЄС 29 листопада, владою було прийнято рішення про силове зачищення центральної площі Києва від мітингувальників. Увечері того ж дня на Майдані Незалежності відбувся мітинг де виступили лідери опозиційних партій. Вони переконували людей, що будуть вимагати дострокових виборів президента в Верховній Раді та запропонували мітингувальникам розійтися. В той же вечір з площі була демонтована сцена та вивезене все обладнання. Разом з ними загадково щезли і всі політики залишивши людей на призволяще.

Станом на 4 годину ранку 30 листопада, коли на майдані знаходилися приблизно 400 студентів, влада, в кращих радянських тоталітарних традиціях, силами спецпідрозділу Буркут почала силову зачистку Євромайдану. Спочатку силовики оточили площу та пропустили туди комунальників під приводом підготовки її до новорічних свят та встановлення ялинки. Потім, на протязі 30 хвилин мітингувальники були жорстоко побиті та витіснені з площі. В процесі зачистки, беркутівці зігнали людей під монумент незалежності та жорстоко били кийками, травили сльозогінним газом, скидали на землю та топтали ногами. В результаті побоїща серед мітингувальників було десятки поранених, в тому числі жінки, випадкові прохожі та журналісти агенства Reuters. Тих, хто намагався чинити спротив, було по-звірячому побито та заарештовано. Під час атаки працівники міліції нецензурно лаялися та топтали ногами українські прапори.

Вцілілі люди відступили до Михайлівської площі та заховалися від Беркуту в Михайлівському золотоверхому монастирі. Вдень 30 листопада саме на Михайлівській площі виник стихійний мітинг проти свавілля міліції який переріс в масові заворушення на Банковій та витіснення міліції з Майдану Незалежності 1 грудня.

Перший силовий розгін Євромайдану Беркутом в ніч з 29 на 30-те листопада зчинив небачений резонанс в ЗМІ та в українському суспільстві. Фактично, таке злочинне застосування сили проти беззбройних громадян стало каталізатором для початку масових антивладних виступів в Україні, які пізніше назвуть — Революція Гідності.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ