Перший в Украні трамвай – у Львові

3 травня 1880 року у Львові почала діяти перша в Україні трамвайна лінія, яка з’єднала головний залізничний вокзал по вулиці Городоцькій з Митною площею та Підзамчем. Через два дні в місті було відкрито два маршрути кінного трамваю.
Першим трамваєм була конка – міська залізниця, вагони якої рухалися по дерев’яних рельсах, що виступали на 15 см над рівнем вулиці і приводилися в рух тягловими тваринами (найчастіше кіньми).
У 1879 році німецький інженер Вернер Сіменс створив перший електричний локомотив, на основі якого в 1881 році було збудовану першу в світі електричну трамвайну лінію в Берліні і того ж року в Парижі.
У 1878 році львівська міська рада оголосила конкурс на будівництво у місті трамвайного сполучення, а 3 травня 1880 року перший в Україні кінний трамвай виїхав на міський маршрут.
31 травня 1894 року до міського ярмарку у Львові було відкрито регулярний рух другого в Україні і четвертого в Австро-Угорщині електричного трамваю, який працював на трьох маршрутах, що рухались від сучасного проспекту Свободи до Стрийського парку, Личакова та залізничного вокзалу.
У 1896 році місто викупило мережу електричного трамваю і електростанцію.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ