Після зменшення акцизу на Львівщині оформили понад 5 тисяч автомобілів

Після того, як набув чинності закон про зниження ставок акцизного збору на вживані транспортні засоби, Львівська митниця оформила рекордну кількість транспорту. Активісти додають: якщо прибрати зайві обмеження в законі, то автівки стануть іще більш доступними для українців.
Як тільки у серпні 2016-го року уряд ухвалив закон про зменшення акцизу на вживані авто, пан Іван одразу почав шукати собі транспорт за кордоном. Зрештою, знайшов машину у Польщі й зумів зекономити на сплаті акцизу майже 50 відсотків.
«За ті кошти, які я витратив на купівлю авто, придбати машину в Україні практично нереально. Автівка обійшлася мені у 4,5 тисячі доларів», – розповів власник авто Іван Захарчишин.
За розмитнення чоловік заплатив іще 2 тисячі доларів, замість 4-ох. Митники вже підрахували: за півроку дії нових правил, на Львівщині оформили понад 5 тисяч машин, а це третина усіх ввезених в Україну автомобілів.
«Якщо порівнювати теперішній період із лютим минулого року, то кількість ввезених транспортних засобів збільшилася в 5-6 разів», – прокоментував начальник відділу митного оформлення Андрій Бойцун.
Однак громадські активісти наголошують, що відповідний закон містить і певні недоліки. Зокрема, обмеження на авто, які старіші за 5 років. За зниженими ставками акцизу такі машини ввозити не можна.
«Ще одне обмеження закону – це один автомобіль на одну людину та особисте ввезення і заборона відчуження до одного року. Якщо обмеження не було б, то автомобілів ввозилося б набагато більше», – зазначив громадський активіст Станіслав Бучацький.
Відтак, у Львові підготували зміни до двох законопроектів, у яких зазначених обмежень немає. Автори поправок пропонують на вік машини не зважати, а вимогу «євро 5» замінити на обов’язковий чудовий технічний стан автівки.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ