Питання госпітальних округів для Львівщини залишається відкритим

У постанові Кабінету міністрів, яка передбачає створення госпітальних округів в регіонах, є певні рекомендації щодо їх створення. Відповідно до цього, на території госпітального округу має проживати від 120 до 200 тисяч населення. На території округу може бути створена лікарня інтенсивного лікування І або ІІ рівня. Госпітальний округ має надавати допомогу в радіусі не більше 60 км і з доїздом швидкої не більше 60 хвилин. Центром госпітального округу має бути населений пункт, в якому проживає не менше 40 тисяч мешканців.
Як розповіла т.в.о. директора департаменту охорони здоров’я Львівської облдержадміністрації Ірина Микичак, відбулася нарада у Міністерстві здоров’я. На тій нараді Львівській області було запропоновано створити 6 госпітальних округів. Найбільший госпітальний округ – це місто Львів, який включає прилеглі території із населенням 1 млн мешканців і ще 5 інших округів.
«Ця постанова, яка вийшла зараз, вона ще складніша. Тому що тут зовсім не вказано критерії визначення лікарні інтенсивного лікування. Не визначається, хто буде керувати цим госпітальним округом. Не має визначеного органу, який несе відповідальність за організацію надання медичної допомоги. Не визначені функції госпітальної ради.
Нас турбує доля усіх закладів охорони здоров’я, які знаходяться на території області. Оскільки міністерством рекомендується перетворити лікарні, які не будуть лікарнями І або ІІ рівня інтенсивної допомоги, в хоспіси, реабілітаційні центри, геріатричні пансіонати тощо», – розповіла Ірина Микичак.
Міністерством також декларується те, що громада приймає рішення, яка лікарня і яку функцію на їхній території має вирішувати. Адміністрація має погоджувати межі, а МОЗ має тільки наглядати за дотриманням рекомендацій, які встановлені Кабміном.
«Без позиції органів місцевого самоврядування, без позиції Львівської обласної ради, яка несе відповідальність за всю громаду області, ми не можемо такого рішення прийняти. Це є дуже дискутабельна постанова Кабміну, оскільки до проведення адміністративно-територіальної реформи є надзвичайно багато ризиків та питань», – додала т.в.о. директора департаменту охорони здоров’я ЛОДА.
У Департаменті охорони здоров’я Львівської ОДА вже напрацювали 10 госпітальних округів. Проте й ця кількість є замалою для Львівщини. Оскільки, станом на сьогодні, до Обласної ради звернулося вже 8 районів із проханням створити саме в них центральну лікарню госпітального округу. Проект направили до Міністерства, але відповіді так і не отримали.
Довго дискутуючи на тему госпітальних округів в частині, хто ж має нести відповідальність і приймати рішення про їх створення чи відстрочку – обласна рада чи Департамент при ЛОДА, депутати все ж проголосували за рішення звернутися із пропозицією до Кабміну та МОЗ про відтермінування створення госпітальних округів на Львівщині.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ