Планується професійне ліцензування лікарів

У Міністерстві охорони здоров’я презентували новий напрямок трансформації системи охорони здоров’я – перехід до професійного ліцензування лікарів, – Еспресо.
Про це повідомила в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун у Facebook.
“В нас досі діє недолуга система атестації лікарів, яка підтверджує стаж, але не професіоналізм і не якість роботи. Водночас, фактично відсутній дієвий механізм персональної відповідальності перед пацієнтом за якість наданої медичної допомоги”, – йдеться у повідомленні.
Читайте більше тут: Новини Львівщини
Зміни, які пропонують МОЗ, полягають у повній трансформації системи навчання та допуску до професії лікаря. Частина з цього вже діє – частина впроваджується. До 2024 року всі українські лікарі мають мати рівень знань і професійних навичок, що відповідатиме міжнародним стандартам професії.
“Ми пропонуємо, щоб право лікаря працювати засвідчувала професійна ліцензія. Коли пацієнт бачитиме ліцензію в лікаря, це означатиме, що: лікар, який склав незалежне тестування за міжнародними нормами; лікар, який не припиняє вчитися; лікар, який має право практикувати”, – зазначила Супрун.
У відомстві впевнені, що професійна ліцензія ліквідує колективну безвідповідальність і впроваджує особисту відповідальність лікаря за лікування пацієнта. І так, за грубі порушення, ліцензію може бути призупинено.
На сайті МОЗ йдеться, що введення ліцензування передбачає зміни з моменту вступу в медичний університет. Вже введено прохідний бал 150 за обов’язкові предмети як для студентів-бюджетників, так і для студентів-контрактників. Бюджетні місця будуть розподілятися серед найбільш сильних абітурієнтів в ті медичні виші, які вони обрали.
Студенти, які почали вчитись з 2016 року на магістерській програмі, після складання всіх необхідних іспитів – на третьому, шостому курсі, в інтернатурі та резидентурі – стануть спеціалістами з професійною ліцензією.
Передатестаційні цикли скасовуються. Лікарю надається право обирати, де вчитися і які курси обирати. Система нарахування балів змінюється – буде зараховуватися як формальна, так і самоосвіта, і неформальна освіта. Система атестації буде діяти до 2020 року.
Ліцензію потрібно підтверджувати кожні три роки. При підтвердженні ліцензії враховуватиметься особисте освітнє портфоліо та історія медичної практики. У випадку недбалості чи суттєвих помилок лікаря, ліцензію може бути призупинено або анульовано.
Органом, що видає ліцензії стане Ліцензійна рада з 30 обраних лікарів. Перехідний період триватиме 5 років: 2020-2024. Лікарі складуть спеціальний ліцензійний іспит. Також Україна визнає ліцензії країн ЄС, США, Ізраїлю, Канади, Японії.
Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ