Планується відміна е-декларування для всіх держслужбовців

Президент України запропонував змінити структуру управління НАБУ. Він планує обмежити коло тих державних службовців, яким слід обов’язково подавати щорічну електронну податкову декларацію, а також зменшити державне фінансування політичних партій. Натомість забезпечувати утримання державою буде можливим лише для партій, що пройшли до парламенту. Про це стало відомо на офіційному сайті Верховної Ради.

Текст законопроєкту опублікований під № 1029 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення ефективності інституційного механізму запобігання корупції”.

“Проєкт закону розроблено з метою зниження рівня корупції та підвищення суспільної довіри до антикорупційних органів шляхом вдосконалення інституційного механізму запобігання корупції. Завданням проєкту є заміна структури управління Національного агентства з питань запобігання корупції на ефективнішу, посилення спроможності та гарантій незалежності Національного агентства, створення належної законодавчої основи для функціонування підрозділів з питань запобігання та виявлення корупції в органах влади”, – йдеться в пояснювальній записці до документа.

Зазначається, що законопроєктом пропонується змінити форму урядування НАЗК з колегіальної на одноосібну, коли голову Нацагентства призначатиме на посаду Кабінет міністрів відповідно до подання конкурсної комісії за результатами відкритого конкурсного відбору.

Також планується розширити зміст повідомлення про суттєві зміни в майновому стані суб’єкта декларування. При цьому пропонується обмежити коло осіб, на яких закон покладає обов’язок подання зазначених повідомлень, лише службовими особами, які займають відповідальне та особливо відповідальне становище, а також суб’єктами декларування, які займають посади, пов’язані з високим рівнем корупційних ризиків.

Окрім того, згідно з порівняльною таблицею до проєкту закону пропонується також внести зміни до Закону “Про політичні партії” й виділяти щорічно на державне фінансування партій 0,01 (нині цей коефіцієнт становить 0,02) розміру мінімальної заробітної плати, встановленого на 1 січня року, що передує року виділення коштів державного бюджету, помноженого на загальну кількість виборців, які взяли участь у голосуванні у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі на останніх чергових або позачергових виборах народних депутатів України.

Передбачається, що держфінансування отримуватимуть партії, якщо на останніх чергових або позачергових парламентських виборах отримали не менше 5 % (наразі – 2 %) голосів виборців від загальної кількості голосів виборців.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ