Початок протистояння на вулиці Грушевського в Києві

Після прийняття Верховною Радою України так званих «диктаторських законів» 16 січня протестна ситуація в Україні значно загострилася. Громадськість вимагала від опозиційних політиків конкретних дій для зупинення наростаючої диктатури Януковича. У відповідь, ті організували чергове Всенародне Віче.

19 січня, на свято Водохреща, на Майдані Незалежності в центрі Києва зібралося восьме за рахунком Віче. Десятки тисяч людей, які стомилися другий місяць безцільно стояти на майдані, відкрито висловлювали обурення політикам за їх бездіяльність, нездатність сформувати єдину програму дій та вибрати з поміж себе лідера.

Після того, як Арсеній Яценюк у властивому для себе популістичному стилі заявив, що лідером майдану є народ — народ почав голосно його освистувати. А коли всім стало зрозуміло, що на цьому пропозиції у політиків закінчилися — на сцену вийшли представники автомайдану та запропонували йти ходою до Верховної Ради щоб заставити депутатів відмінити скандальні закони.

Частина протестувальників великою колоною рушила до урядового кварталу по вулиці Грушевського. Але, напроти стадіону «Динамо» імені В.Лобановського дорогу їм загородили міліцейські сили спецпідрозділу Беркута та Внутрішніх військ. Дорога була заблокована автобусами та військовими вантажівками. Деякий час активісти намагалися вести переговори з силовиками, а потім почався штурм.

Спочатку відбувалася позиційна штовханина з застосуванням палиць та щитів. Але, коли о 15:00 радикальна група «Правого сектора» підпалила перший автобус Беркута — почалися жорстокі дистанційні бої з застосуванням бруківки, коктелів молотова, катапульт, світло шумових гранат, петард та водометів. До вечора вулиця Грушевського перетворилася на справжню зону бойових дій.

Безкомпромісні та небачені в новітній історії України заворушення тривали аж до 25 січня. В результаті боїв на вулиці Грушевського загинули 5 мітингувальників а сотні отримали поранення різного ступеня важкості.

Ці події вивели протистояння злочинної влади з власним народом на радикально новий, звірячий рівень. Саме тоді силовики почали масово застосовувати тортури проти активістів. Їх били, роздягали на морозі, обливали водою. Були зафіксовані масові випадки викрадення людей з лікарень, нічні судилища та підпали автомобілів. В Київ тисячами звозилися тітушки зі східних регіонів. Країна була на межі справжньої війни.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ