Початок серпня

Зовсім непомітно і тихо підійшов до нас серпень з його щедрим врожаєм на полях і в садах, з густим туманом вранці і менш пекучим сонцем вдень, з першими подихами осені. А ще серпень пора зорепаду, саме цього місяця наша планета пересікає метеоритний потік Персеїд – одне з найвидовищних явищ на нашому зоряному небі.

В Україні останній місяць літа дістав назву пов’язану зі жнивами. Як відомо, серп – знаряддя, яким у давнину жали зернові. Цікаво, що назва цього місяця має спільнослов’янське значення. У чеській, польській та словенській мовах восьмий місяць року йменується «српен», «сєрпєнь» та «велікі српан». Білоруси ж серпень називають «жнівень». На наших теренах в давнину для серпня існували і інші назви: «копень» (від коп жита на полях); «густир» (від густого врожаю на полях та в садках), «хлібочол», «жнивець» (пора дозрівання зерна). А ще іменували «спасівцем», бо припадає на цей місяць три Спаси (Медовий – 14 серпня, Яблучний – 19 серпня та Горіховий – 29 серпня), а також Спасівка – двотижневий піст перед Першою Пречистою – із 14 до 27 числа.

1 серпня православна церква вшановує пам’ять преподобної Макрини Каппадокійської, сестри святителя Василя Великого. За переказами, свята Макрина після смерті нареченого дала обітницю вічного дівоцтва, згодом прийняла чернечий постриг. Макрина стала настоятелькою однієї з перших в Малій Азії жіночих чернечих спільнот, яких пізніше почали називати василіянками. Надзвичайний вплив вона мала на свого молодшого брата Василія, який за її прикладом почав жити монашим життям, а в 370 році став єпископом Кесарії Каппадокійської. Святій Макрині моляться за здоров’я своє і близьких. Також жінки просять покровительку подарувати благополуччя і щасливе сімейне життя.

У народі цей день називають Мокрини, раніше вважалося, що це останній день літа: «Свята Мокрина осінь приносить». І по ньому передбачали погоду на осінь: якщо йде дощ – восени буде мокро й холодно, якщо сонячно – тепло й сухо.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ