Покрова Пресвятої Богородиці

Християнське та народне свято Покрова Пресвятої Богородиці відзначається церквами східного обряду 14 жовтня (1 жовтня за старим стилем). Крім того в цей день в Україні відзначають День українського козацтва та День української повстанської армії (День УПА).

Є декілька легенд про історію свята, але всі вони зводяться до того що під час однієї з облог Константинополя русинами Аскольда (в іншій версії сарацинами) в 910 році місту загрожувала небезпека. Тоді мешканці міста звернулися в молитві до Богородиці з проханням про порятунок, і коли вона заступилася за місто – воно було врятоване.

На древньоруські землі це свято прийшло з прийняттям християнства та глибоко вкорінилося в народних звичаях та культурі.

Покрова Пресвятої Богородиці по праву вважається найбільшим осіннім святом. Традиційно до покрови завершується заготівля врожаю на зиму та розпочинаються приготування до весіль. А також на Покрову землю покриває листя, а деколи і сніг. За давньою традицією дівчата що бажають ще цього року взяти шлюб мають побувати на Покрови в церкві та помолитися.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ