Полтавська битва

8 липня 1709 р., в ході Північної війни 1700—1721 рр., відбулась битва під Полтавою між військом короля Швеції Карла ХІІ і гетьмана Івана Мазепи з одного боку – та армією московського царя Петра І.
Об’єднане шведсько-козацьке військо зазнало тяжкої поразки, яка надалі фатальним чином «скоригувала» геополітичні орієнтири України.
Читайте більше тут: Новини Львівщини
Уклавши в серпні 1700 р. мир з Туреччиною, московський цар Петро І та його союзники – Польща, Данія і Саксонія — оголосили Швеції війну, щоб захопити стратегічні шведські території на узбережжі Балтійського моря.
8 серпня 1700 р. російські війська рушили на Нарву. Майже водночас Данія розпочала військові дії проти Голштинії — союзниці Швеції, а військо Саксонії намагалося взяти Ригу.
18-річний шведський король Карл ХII, підтриманий флотами Англії та Голландії, висадився біля данської столиці Копенгагенаі змусив Данію підписати мирну угоду та вийти з Північного союзу.
19 листопада Карл ІІ під Нарвою завдав нищівної поразки московським військам. У лавах московського війська перебував і 12-тисячний козацький загін під орудою Івана Обидовського — ніжинського полковника і племінника гетьмана Івана Мазепи. Козаків, усупереч умовам договору між Україною та Росією, викликав до Балтії Петро І. Хочакозаки стояли під Псковом і участі в бою не брали, таке порушення угоди московським царем викликало у козацтва і старшини велике невдоволення.
1702 р. Карл XII розбив ущент військо польського короля Августа і захопив Варшаву. Петро І наказав гетьманові Івану Мазепі вислати військо на Білорусь і стати кордоном перед шведами. 12 тисяч козацтва на чолі зі стародубським полковником, генеральним осавулом Михайлом Миклашевським рушило на Білорусь, де в боях зі шведами загинуло багато люду. Гетьман на чолі 40-тисячного війська перейшов на Правобережжя.
1704 р. шведи взяли Львів. Іван Мазепа тримав Київщину та Волинь.
1708 р. вся Україна була захоплена московитами, які грабували житла і навіть православні храми, мордували і вбивали українців. Зламавши всі угоди, Петро I перетворював козацькі полки на драгунські, тобто знищував українське військо. Зовнішня торгівля припинилася. Було зрозуміло, що найближчим часом Україна втратить свою автономність і стане асимільованою частиною Московського царства.
Петро І наказав Іванові Мазепі скерувати решту війська у райони бойових дій. Гетьман не дослухався наказу і розпочав переговори з Карлом ХІІ.
Восени 1708 р. Іван Мазепа та Карл ХІІ підписали договір, за яким шведський король гарантував Україні «… цілість її кордонів, непорушність вольностей, законів, прав і привілеїв».
Наприкінці березня 1709 р. на вірність Карлу ХІІ та гетьману І.Мазепі присягнув кошовий отаман Запорозької Січі Кость Гордієнко разом з 8- тисячним козацьким військом.
Однак московити взяли Стародуб, затим облягли і через зраду сотника І.Носа захопили та спалили Батурин (убиті були всі мешканці, навіть немовлята). Згодом так само — Чортомлицьку Січ і Переволочну.
Шведсько-українське військо втратило можливість дістати допомогу від союзників – кримських татарів.
У квітні 1709 р. шведські полки стали під Полтавою. 11 травня почалася цілковита облога фортеці. На той час у Полтаві перебувало 4,5 тисяч московитів із 30 гарматами.
У шведів налічувалося 4 гармати. Бракувало пороху навіть для рушниць. Загалом у московської армії було 72 гармати (з тими 40, що захопили в Батурині), достатньо пороху та харчів.
16 (27) червня 1709 р. Карл ХІІ на чолі загону виїхав навперейми московитам, які намагалися форсувати Ворсклу біля Нижніх Млинів, і був тяжко поранений. Доручив командування генералові Реншільду, котрий, як показала битва, припустився серйозних помилок.
27 червня (8 липня) почалась Полтавська битва і тривала 9 годин. Шведська армія налічувала 19 700 вояків, з московського боку було близько 40 000. У бою загинуло понад 6 тисяч шведів, близько 3 тисяч потрапило в полон. Скільки загинуло та опинилося в полоні українців, не відомо, позаяк усіх, хто потрапляв до рук московитів, ті люто катували і страчували. Відомо лише, що після Полтавської битви разом з Мазепою відступило біля 20 000 війська, з них 16 тисяч – шведи, решта — січовики-запорожці, козаки з родинами та дітьми, цивільні. Карл XII та гетьман Мазепа змушені були шукати притулку на землях Молдови, підлеглих Туреччині.
22 серпня 1709 р. в Бендерах гетьман Іван Степанович Мазепа помер.
Відчайдушна спроба українців на чолі зі своїм далекоглядним гетьманом вирватися з – під московського ярма та обрати, як ми тепер би сказали, європейський шлях розвитку, зазнала поразки. Однак залишилася прикладом героїчного змагання за волю України для багатьох наступних поколінь.
Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ