Померлих від COVID-19 медиків прирівняли до військових

Страхові виплати від 600 тисяч до 1,5 млн гривень – стільки депутати пообіцяли медикам у разі смерті чи інвалідності через коронавірус.

Верховна Рада ухвалила законопроєкт 3376-1, яким застрахувала медиків у разі смерті від коронавірусу. Медпрацівників прирівняли до військових, повідомляє ВВС Україна.

«Медичні працівники, що протистоять поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) в Україні, як і військовослужбовці, що боронять державу на Сході, перебувають на передньому флангу оборони», – йдеться у пояснювальній записці законопроєкту.

Тож у разі смерті медпрацівника державного або комунального закладу охорони здоров’я від COVID-19, його за статусом прирівняли до військового, який проходив військову службу і загинув.

Членам сім’ї медиків гарантують такі ж права, які мають рідні військовослужбовців, які загинули.

За цим законом, медпрацівники мають отримати страхові виплати у таких випадках:

У разі інвалідності протягом одного року через COVID-19, якщо таке захворювання пов’язане з виконанням професійних обов’язків. Медик може розраховувати на суму, не меншу, ніж 300-кратний розмір прожиткового мінімуму. Це приблизно 630 тисяч гривень.
У разі смерті медпрацівника, який працює в умовах підвищеного ризику зараження. Його родина може розраховувати на суму в 750-кратний прожитковий мінімум. Це приблизно 1,5 млн гривень. Страховку виплачують разово та в рівних частинах членам сім’ї, батькам та утриманцям померлого протягом місяця.
У «ЄС» пропонували застрахувати і лікарів, які захворіли на коронавірус, та виплачувати їм страхові виплати. Проте цю пропозицію у парламенті не підтримали.

У партії «Слуга народу» заявили, що лікарям, які працюють з хворими на COVID-19 і так мають виплатити 300%-ву надбавку до зарплати.

Напередодні на засіданні Кабміну і прем’єр Денис Шмигаль, і міністр охорони здоров’я Максим Степанов говорили, що з виплатами цих надбавок є проблеми. Гроші уряд виділив, але не до всіх лікарів вони дійшли.

Також Верховна Рада підтримала закон, який підвищує розмір допомоги медикам у разі тимчасової непрацездатності. Наприклад, якщо лікар контактував з хворим на COVID-19 і його відправили на самоізоляцію, то йому мають платити 100% середньої заробітної плати.

Людям, які лікуються у медзакладі, або перебувають на самоізоляції під медичним наглядом через COVID-19, мають виплатити допомогу по тимчасовій непрацездатності у розмірі 50% від середньої заробітної платні.

Також Рада проголосувала за закон, який має запровадити масове тестування на COVID-19 в Україні та зобов’язати оприлюднювати дані про ці тести. Зокрема, мають регулярно і за гроші бюджету тестувати медиків і правоохоронців.

Крім того, депутати зобов’язали МОЗ регулярно звітувати про закупівлю, розподілення і наявність ліків, засобів захисту у лікарнях від COVID-19 .

Кожен п’ятий інфікований – медик.

В Україні кожен п’ятий з 13 тисяч інфікованих – це медичний працівник.

У ВООЗ вважають тривожним рівень у 10%, а показники в Україні перевищують цей рівень більш ніж удвічі, зазначили депутати у пояснювальній записці.

Згідно з Законом «Про Державний бюджет України на 2020 рік», у 2020 році пропонується встановити прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць у розмірі: з 1 січня 2020 року — 2027 грн, з 1 липня — 2118 грн, з 1 грудня — 2189 грн.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ