Президент Підписав Закон, що дає можливіть об’єднануватися громадам, створеним на межі районів

13 квітня, до Верховної Ради України з підписом Президента повернуто Закон щодо особливостей добровільного об’єднання територіальних громад, розташованих на територіях суміжних районів, який дозволить провести перші вибори у низці вже об’єднаних громад.
Законопроект встановлює послідовність дій в процесі створення об’єднаних громад, до складу яких увійшли місцеві ради різних районів, або у випадку об’єднання громад з містом обласного значення. Очікується, що з набранням чинності цього закону Центральна виборча комісія отримає беззаперечні підстави для призначення перших місцевих виборів у більш як 30 об’єднаних громадах, які чекають на це більше року.
Крім того, законопроект дозволить закінчити процес об’єднання ще десяткам громад, створених на межі районів, які через позицію ЦВК не поспішали приймати остаточне рішення.
Відсутність підстав для призначення перших виборів в громадах, створених на межі районів або з містом обласного значення, ЦВК обґрунтовує необхідністю спочатку внесення Верховною Радою України змін до меж відповідних районів. Хоча за зверненням Мінрегіону парламентський комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування надав роз’яснення, де йдеться, що вибори в зазначених випадках можна призначати і без внесення змін до меж районів.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ