Прийти на голосування 25 жовтня – громадянський обов’язок кожного

Цієї неділі, 25 жовтня 2020 року, на нас чекають особливі вибори. По-перше, тому що вони пройдуть за новими нормами закону, по-друге, після них громади нарешті в повній мірі відчують переваги децентралізації. І саме через це особливо важливо, аби ваш вибір був виваженим та усвідомленим.

Отже, що буде 25 жовтня? Вибори депутатів міських та обласних рад, а також сільських, селищних та міських голів. Де вони пройдуть? Скрізь, окрім тимчасово окупованих територій Криму, міста Севастополя, окремих районів, міст, селищ та сіл Донецької та Луганської областей.

Важливо взяти до уваги: цього року в країні відбулося укрупнення районів, їхня кількість зменшилася з 490 до 136. Тому 25 жовтня в новоутворених територіальних громадах пройдуть перші вибори рад громад та депутатів в райради.

Чи скрізь вибори відбуватимуться однаково? Ні. В населених пунктах із населенням менше 75 тисяч виборців місцевого голову обиратимуть методом простої більшості. Тобто виграє той кандидат, який набрав більшу кількість голосів. У тому випадку, якщо виявиться, що кандидати набрали однакову кількість голосів, будуть призначені повторні вибори.

Там же, де кількість виборців перевалює за 75 тисяч, вибори мерів можуть відбуватися у два тури. Другий тур проводитимуть в тому разі, якщо жоден з кандидатів не набере абсолютної більшості голосів в першому турі (50% +1 голос). У другому турі “на поєдинок” стануть два кандидати, які набрали найбільшу кількість голосів у першому турі.

Хто може балотуватися на нинішніх виборах? Якщо йдеться про обрання голів – міських, сільських, селищних – то, власне, будь-хто. Тобто і самовисуванці, і кандидати від партій. Дещо інакше ситуація з радами.

У громадах з населенням до 10 тисяч людей до місцевих рад зможуть балотуватися як кандидати від партій, так і самовисуванці. Останні не обов’язково повинні бути членами партії, достатньо, аби партія затвердила їхню участь на своїй конференції.

Як проходитимуть вибори у громадах? Кожна громада поділена на округи, де обиратимуть від двох до чотирьох депутатів. В місцеву раду пройдуть лише ті, хто отримав найбільшу кількість голосів від виборців свого округу.

Але у громадах з чисельністю понад 10 тисяч виборців зможуть балотуватися тільки кандидати від партії без можливості самовисування. В місцеву раду потраплять тільки ті кандидати, партії яких отримають більше 5% голосів. Тобто самому претенденту недостатньо мати високий рейтинг, важливо іще, аби його партія теж не підвела і подолала прохідний бар’єр.

Бюлетень: два стовпчики і дві позначки
Цього року бюлетень вперше виглядатиме не так, як завжди. Причому зміни тут доволі суттєві. Саме тому багато хто побоюється того, що кількість зіпсованих бюлетенів призведе зрештою до нелегітимності виборів.

При цьому ліворуч у бюлетені буде перелік партій. Посередині – два квадратики для позначок. Праворуч міститиметься пронумерований перелік кандидатів від цієї партії. Спочатку ми обираємо партію та ставимо “галочку”, “плюс” чи будь-яку іншу позначку в першому квадраті для волевиявлення за партію.

Далі до другого квадрату вписуємо номер кандидата, якому віддаємо перевагу у відповідному територіальному списку своєї партії. Вносити цифри для голосування за кандидата треба буде дуже уважно: зазначити максимально точний номер, який вказано поряд з його прізвищем (наприклад: не 6, а 06; не 1, а 01 тощо); крім того, цифри необхідно вносити у другий квадратик для позначок, який розкреслено у вигляді трафарету.

Місце для написання номера кандидата має форму, схожу на ту, якою користувалися раніше для написання поштового індексу, тож всім нам не завадить загадати, як колись – до винайдення електронної пошти – ми підписували звичайні паперові конверти.

Дуже важливо чітко прописати номер, щоб уникнути непорозумінь під час підрахунку голосів членами дільничної виборчої комісії. Все ж таки комісії мають рахувати, а не сперечатися: це номер “2” чи “7” зазначив виборець.

Беремо до уваги: згідно із законодавством, один кандидат може бути вписаний максимум у двох списках, наприклад, на посаду міського голови і депутата місцевої ради, або до рад різних рівнів, як, наприклад, обласну та районну. Тобто якщо одне й те саме прізвище зустрічається двічі – це нормально.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ