Проблема безконтрольного використання пестицидів

Сільське господарство в Україні – провідна галузь економіки. Угіддя займають понад 42 мільйони гектарів землі, тобто майже 70 відсотків усієї території країни. Свої врожаї Україна продає у 190 країн світу. Однак, платою за це є здоров’я українців. Адже агропідприємства звикли безконтрольно розпилювати небезпечні пестициди на полях.

У Європі заборонили використовувати пестициди.
У Європі цього року держави проголосували за заборону пестицидів, які загрожують і бджолам. За законом, відмовились від  застосування на відкритих полях трьох активних речовин: імідаклоприду,  клотіанідину та тіаметоксаму.
Ці хімікати спричиняють ураження клітин мозку у бджіл, що призводить до втрати орієнтації і нездатності комахи знайти свій вулик. В Україні ці речовини залишаються дозволеними, і, звісно, їх використовують.

Як пестициди використовують в Україні?
«Пестициди – це складні органічні та неорганічні речовини,які використовуються для боротьби зі шкідниками. Але, водночас, вони вбивають і людей», – пояснює еколог Алла Войціховська.
«На підприємствах використовують пестициди, а пересічним людям про це не говорять. Ми не знаємо, яким повітрям дихаємо, яку воду п’ємо і на якому ґрунті вирощуємо продукти», – додає еколог Алла Войціховська.

Контроль за використанням агрохімікатів в Україні:
Згідно із законом, контроль за транспортуванням, застосуванням, зберіганням пестицидів і агрохімікатів покладено на Держпродспоживслужбу в областях, зокрема на Управління фітобезпеки.
Держпродспоживслужба не має лабораторій, які могли б дослідити вміст пестицидів у воді, повітрі чи ґрунтах. Регіональні лабораторні центри, які раніше підпорядковувалися санепідемстанціям, тепер звітують перед Міністерством охорони здоров’я, а не Держпродспоживслужбою та не здійснюють функцій контролю.
«Якщо місцевим мешканцям пролили пестициди з літаків на голови – ніхто оперативно не поїде це перевіряти», – коментує еколог Алла Войціховська.

Правила, яких мають дотримуватися агрофірми:
В Управлінні фітосанітарної безпеки додають: зараз аграрії не дотримуються й санітарних норм проведення хімічної обробки полів.
Згідно із законодавством, компанії мали б використовувати лише зареєстровані в Україні засоби; розробляти карти-схеми внесення пестицидів та дотримуватися вимог.
До того ж, слід дотримувати дистанції посівів – якнайменше 500 метрів до першого будинку населеного пункту. Також вони мусять дбати про час використання хімікатів – дозволено в ранішню пору до 10 години та у вечірню – після 18-ї. І необхідно звертати увагу на погодні умови – розпилювати речовини можна тоді, коли температура не вища за 22 градуси.

Українці залишилися наодинці із проблемою пестицидів. В країні дотепер не існує обліку отруєнь агрохімікатами. Органи, які мали б контролювати діяльність агропідприємств, сковані своїми ж правилами на перевірку та мізерними штрафами. Ймовірно, цього року використання небезпечних пестицидів тільки збільшиться.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ